Wepro Academy

Dat ontwikkeling binnen Wepro een belangrijke pijler is mag geen geheim zijn. Om die reden praten we je er ieder halfjaar over bij in de Academy Update. Met in deze editie een woordje van directeur Igor Bömer, de ervaringen van collega’s met de Wepro Academy én de ontwikkelkalender voor komend jaar.

Een woordje van de directeur…

“Beste collega’s,

Ook in 2023 hebben velen van ons weer in diverse vormen kennis tot zich genomen. Niet alleen vakinhoudelijk, ook op het zogeheten gebied van de soft skills. Maar liefst 82 collega’s hebben aan 37 verschillende trainingen en opleidingen deelgenomen of zijn daar nog volop mee bezig. Variërend van de Nederlandse taal tot soft skills, van NEN1010 tot SolidWorks en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

3.024 uren: dat hebben onze collega’s dit jaar samen besteed aan deze zeer belangrijke kennisverrijking. Ook de wereld van techniek is constant in beweging en het wordt steeds belangrijker om vakkennis bij te houden (een leven lang ontwikkelen). Wepro is kennispartner voor haar opdrachtgevers en die kennis kunnen we hen bieden doordat onze collega’s deze bezitten. Het is daarom logisch dat we hier flink in investeren!

Na de zomer zijn we begonnen aan alweer de achtste “Wepro soft skills-klas” en deze training is een enorme aanrader! Aan de hand van de iScreen talentscan, die vrijwel elke collega kort na indiensttreding maakt en bespreekt met zijn of haar team- en accountmanager, wordt samen gekeken naar een goed vervolg op de ontwikkeling van de interpersoonlijke vaardigheden. Wat is daarin jouw communicatie- en karakterprofiel, hoe ziet het profiel van de ander eruit en hoe kun je daarin het beste met elkaar communiceren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden horen we steevast dat onze collega’s hier veel waarde aan hechten en er concreet iets mee kunnen doen in de dagelijkse praktijk. Hoe mooi is dat?!”

Een andere jaarlijkse hit uit de Wepro Academy is Projectmatig Werken voor Engineers. Deze training is sinds 2017 een vaste waarde binnen Wepro en geeft je veel inzicht in wat we onder een project verstaan, welke methodes er zoal zijn, hoe je een projectvoorstel en een projectplan maakt en nog veel meer. Ook deze training geeft collega’s veel inzicht en energie en wij raden het volgen van deze training dan ook van harte aan. Hieronder lees je over de ervaringen van collega’s met bovengenoemde cursussen.

Bij Wepro zien we graag zo veel mogelijk collega’s actief bezig met ontwikkeling. Ons aanbod bevat naast algemene cursussen ook trainingen per discipline, dus er is voor ieder wat wils. Zou je graag een training willen volgen? Bespreek het met je team- en accountmanager tijdens het POP-gesprek.”

Igor Bömer

Directeur

2023 in cijfers

0
collega's

In 2023 zijn 82 collega’s actief bezig geweest met een vorm van kennisverrijking binnen de Academy.

0
opleidingsuren

Het afgelopen jaar hebben deze collega’s een gezamenlijk totaal van 3.024 uren besteed aan opleidingen. 

0 k
euro geïnvesteerd

Wepro heeft dit jaar 211.000 euro geïnvesteerd in opleidingen en trainingen.

IN DE SPOTLIGHTS

Binnen onze Academy bieden we tientallen leerzame, interactieve trainingen aan. In deze Academy Update lichten we er twee uit aan de hand van de ervaringen van collega’s: de cursus Projectmatig Werken en Soft Skills.

projectmatig werken

Binnen Wepro werken we op projectmatige basis bij opdrachtgevers. Dat vraagt om hele specifieke kennis en vaardigheden. De cursus Projectmatig Werken brengt je in hoog tempo op het niveau om effectief projectmatig te kunnen werken. Tijdens deze meerdaagse training leer je hoe je succesvol omgaat met belangrijke elementen als doelstellingen, taken, mensen en planning. 

Collega Rob is 26 en werkt als manufacturing engineer. Hij volgt de cursus Projectmatig Werken en is enthousiast:

"Ik besloot mee te doen aan de training Projectmatig Werken om wat handige tips en trucs te krijgen voor mijn projecten. Met mijn achtergrond in technische bedrijfskunde had ik al enige ervaring met projectmanagement en de bijbehorende theorieën. Ik was blij verrast over hoe duidelijk de training Projectmatig Werken was. De basisprincipes van projectmatig werken werden duidelijk uitgelegd zonder dat er te veel aandacht werd besteed aan minder concrete theorieën. Er werd duidelijk verteld hoe je een project op de juiste manier kunt laten verlopen, met praktijkvoorbeelden van deelnemers om te laten zien dat de theorie klopt.

Samen met de groep heeft iedereen voor een individueel project een projectplan geschreven volgens een aangeboden format, met alle benodigde eigenschappen. Hiermee werd voor de deelnemers eenvoudig zichtbaar wat ze nog misten in hun eigen projecten. Op de tweede cursusdag hebben we een volledig project doorlopen en hebben we tips in de praktijk gebracht. Denk aan belangrijke zaken als de omgang met stakeholders en het vastleggen van regels.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik tijdens de cursus Projectmatig Werken de duidelijkste uitleg heb gehad over hoe je een project succesvol aanpakt. Ik zou deze training zeker aanraden aan iedereen die projecten moet leiden of deel uitmaakt van grotere projecten. Je leert handige, praktische tools die je kunt toepassen in je dagelijkse werk."

soft skills

Jezelf beter leren kennen, communicatief sterker worden en succesvol handelen in verschillende situaties: dat is in een notendop wat je leert tijdens de cursus Soft Skills. Met goed ontwikkelde soft skills haal je het beste uit jezelf. Tijdens de cursus kom je erachter wat je talenten zijn en waar voor jou nog uitdagingen liggen. Extra interessant is dat er volop gebruik wordt gemaakt van voorbeelden uit de praktijk.

Voor collega Melvin (20, werkvoorbereider) is de cursus Soft Skills enorm waardevol geweest:

"Op dinsdag 26 september ben ik begonnen met de cursus Soft Skills. In Meppel, samen met tien collega's en onder leiding van trainer Harry Brakel. De cursus is pas net van start gegaan, maar ik heb nu al gemerkt hoe waardevol het is. Ik denk dat ik voor al mijn collega's spreek als ik zeg dat we na een dag al enorm veel hebben geleerd, onder andere over psychologie en de opbouw en werking van het brein en emoties.

Tijdens de eerste cursusdag kregen we gelijk een aantal opdrachten die me goed aan het denken hebben gezet. Zo moesten we een aantal emoties beschrijven, zoals ‘boos’, ‘emotioneel’ en ‘blijdschap'. Tot verbazing van ons als collega's (en tot bevestiging van Harry!) was dit heel lastig en kwamen we er eigenlijk achter dat het haast onmogelijk is om emoties verbaal over te brengen.

Tijdens de volgende cursusdagen gaan we dieper in op het toepassen van de opgedane kennis in de praktijk en gaan we aan de slag met doelen, standpunten en eigenschappen. Ik ben heel enthousiast!"

een leven lang ontwikkelen

Ontwikkeling is een pijler die we, naast uitdaging en afwisseling, hoog in het vaandel hebben staan. Wij zijn ervan overtuigd dat ieder individu zich continu kan verbeteren. Technisch, maar ook als mens. ‘Ontwikkeling kent geen eindpunt’ en het is niet voor niets dat we dat motto hebben opgenomen in onze visie.

Om daad bij het woord te voegen hebben we in 2018 de Wepro Academy gelanceerd. De Academy is beschikbaar voor al onze collega’s en vanuit dit instituut bieden we inmiddels meer dan vijfitg verschillende trainingen aan. Van de training Vorm- en Plaatstoleranties voor werktuigbouwkundigen tot de cursus EPLAN voor elektrotechniek en de workshop Persoonlijk Profileren: alles om jezelf als vakman én als persoon te ontwikkelen. Het aanbod van de Wepro Academy wordt ieder jaar opnieuw zorgvuldig samengesteld, waarbij de input van onze collega’s een belangrijke rol speelt.

De Wepro Academy maakt deel uit van ons Talent Ontwikkelmodel, waar ook het persoonlijk ontwikkelplan en het iScreen-assessment onder vallen. Aan de hand van het Talent Ontwikkelmodel bieden we je als Wepro alle handvatten om je verder te ontplooien en ambities waar te maken.

Ontwikkelkalender 2024

Ben je benieuwd welke cursussen je volgend jaar kunt volgen om jezelf verder te ontwikkelen en je carrièrepad de juiste richting te geven? Check de Ontwikkelkalender 2024 via onderstaande link. Zie je een interessante cursus en wil je deelnemen? Maak het bespreekbaar bij je team- en accountmanager.