Alfa-Tech: Het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales

Alfa-Tech is opgericht in 1994 en is een echt familiebedrijf. De core business van het bedrijf ligt bij het ontwerpen en bouwen van asfaltcentrales. Dit doen zij in nauwe samenwerking samen met Machinefabriek Diepemaat en Metaalfabriek Diepemaat, waar Alfa-Tech onderdeel van is. Machinefabriek Diepemaat is gespecialiseerd in groot draai- en freeswerk en Metaalfabriek Diepemaat is gespecialiseerd in het vervaardigen van zware frames, fundatieplaten, tank- en apparatenbouw en machinedelen.

Wepro Collega Glenn Reijnders werkt aan diverse projecten bij Alfa-Tech International. Het aanspreekpunt voor Wepro is Wilco Winters, bedrijfsleider bij Alfa-Tech.

Wilco is in 1994 bij Machinefabriek Diepemaat begonnen als tekenaar en constructeur. “Mijn collega was engineer bij Alfa-Tech in de drukke periode ondersteunde ik hem. Uiteindelijk ben ik volledig voor Alfa-Tech gaan werken. Twee jaar geleden heb ik het stokje van mijn collega overgenomen en ben ik doorgegroeid naar bedrijfsleider.”

Glenn is woonachtig in Enschede: “Sinds eind 2020 ben ik dienst bij Wepro als mechanical engineer. Van jongs af aan heb ik een brede interesse voor techniek. Tijdens mijn middelbare schoolperiode merkte ik dat de bètavakken me goed lagen. Ik heb altijd een interesse gehad voor probleemoplossing, puzzelen en uitvinden. Daarom heb ik voor de studie Industrieel Ontwerpen gekozen, want in deze studie kon ik mijn creativiteit goed de ruimte geven. Na mijn studie wilde ik graag werken. Na contacten via LinkedIn ben ik bij Wepro terecht gekomen. Het persoonlijke contact met de team- en accountmanager was erg prettig. Zijn aandacht ging vooral uit naar mij als persoon en dat gaf voor mij de doorslag.”

“Het werk in ons vakgebied is erg periodiek. Asfalt wordt gedraaid als de temperatuur buiten boven het vriespunt is. De ideale temperatuur om het asfalt te draaien is overigens boven de tien graden. Als de temperatuur daalt tot onder de 10 graden, wordt de focus verlegd en worden de centrales gerepareerd en gereviseerd”, aldus Wilco. “Doordat we veel grote pieken en dalen hebben in het werk, ontstond de behoeften aan een flexibele schil. Daarvoor werken we vanaf 2018 samen met Wepro. Op dit moment zijn we bezig met een project over warmteverlies, hierbij komt de theoretische kennis van Glenn goed van pas.”

Fabriek Alfa-Tech
Alfa-Tech

Glenn vertelt verder: “Asfaltcentrales werken over het algemeen met grote trommels die het asfalt drogen. Deze worden omgeven door nog een aantal andere machines. Tijdens het droogproces wordt er warmte verloren. Dit warmteverlies wil je eigenlijk zo laag mogelijk houden. Ik heb dat proces geanalyseerd. Waar komt de energie vandaan en waar gaat het naar toe? Het warmteverlies wordt beïnvloed door meerdere factoren. Zo speelt bijvoorbeeld het weer een grote rol; als het koud en nat is wordt er meer energie verbruikt dan bij een buitentemperatuur van 30 graden. Ik probeer het energieverbruik dus bij verschillende omstandigheden in kaart te brengen.”

Wilco vervolgd: “Naast het in kaart brengen van het warmteverlies houdt Glenn zich ook bezig met het optimaliseren van dit proces. Tijdens de studie Industrieel Ontwerpen heeft Glenn veel kennis verkregen over hoe onderdelen gemaakt worden en welke onderdelen benodigd zijn. Hij heeft zich volledig in de theorie verdiept en legt zodoende feilloos bloot waar het probleem ligt. Dat is ook waar onze vraag ligt, die vult Glenn dus heel goed in.”

“Mijn tijd bij Alfa-Tech ervaar ik als goed. Ik krijg de vrijheid om initiatief te nemen en dat vind ik heel prettig”, vertelt Glenn. “Oorspronkelijk bestonden mijn werkzaamheden voornamelijk uit tekenwerk. In de loop van de tijd ben ik steeds meer de processen en de werkingen ervan gaan analyseren. Om vervolgens te bekijken waar de verbeterpunten liggen. De vrijheid om dit te doen, heb ik dus ook gekregen.”

Wilco zet het gesprek voort: “Op het moment dat wij ergens behoefte aan hebben, dan willen we ontzorgd worden. Je wil dat er geluisterd wordt naar de wensen en behoeften die je hebt. Bij Wepro wordt er goed gekeken naar wie een project kan oppakken. Daarnaast vind ik de begeleiding van en de zorg voor de collega’s ontzettend sterk binnen Wepro. De collega’s worden echt gecoacht.”

Glenn sluit zich hierbij aan: “Ik heb regelmatig contact met mijn team- en accountmanager. Tijdens deze gesprekken bespreken we hoe het met me gaat en of ik nog op mijn plek zit bij Alfa-Tech. Daarnaast stellen we samen doelen op en maken we een plan om deze doelen te kunnen behalen. Ik heb het erg naar mijn zin bij Wepro.”

Pand Alfa-Tech