Alfred Bouwman

Alfred Bouwman is sinds 2016 werkzaam als project engineer bij Wepro Ingenieursbureau.

Alfred is 29 jaar, sinds 2016 werkzaam bij Wepro ingenieursbureau en woont in Staphorst bij zijn ouders. Daar heeft hij de ruimte om met zijn grote hobby bezig te zijn: het sleutelen aan oude trekkers en zitmaaiers. Naast het opknappen van oude trekkers en zitmaaiers is Alfred ook een mountainbiker. “Overdag zit ik veel achter de computer, dan vind ik het fijn om ’s avonds en in het weekend lichamelijk bezig te zijn.”

Alfred is al van jongs af aan bezig met techniek, dit begon met het bouwen met lego. Toen hij op zijn 16e een brommer kreeg, was dat ook het moment om hier flink aan te sleutelen. Naarmate de tijd vordert, worden de voertuigen steeds groter en start Alfred met het sleutelen aan trekkers. Hij wist op de middelbare school dan ook vrijwel zeker dat hij graag verder zou willen in de techniek. “Na de havo besloot ik al vrij snel dat ik Werktuigbouwkunde wilde gaan studeren.”

Alfred Bouwman

Diversiteit en persoonlijke ontwikkeling gaf de doorslag

Na zijn studie blijft Alfred nog een half jaar werken bij het bedrijf waar hij ook afstudeerde om een project af te ronden. Helaas kon hij hier niet blijven werken, dus gaat hij op zoek naar een andere baan. Op dat moment weet hij echter nog niet exact wat hij zou willen. Zijn toenmalige werkgever adviseerde Alfred om contact te zoeken met Wepro. Alfred besluit contact op te nemen met Wepro en een gesprek volgt. “Bij Wepro zou ik bij verschillende opdrachtgevers, verschillende projecten kunnen uitvoeren. Dat sprak mij erg aan. Naast deze diversiteit gaf de mogelijkheid om mijzelf verder te ontwikkelen voor mij de doorslag. En zo start Alfred in 2016 als project engineer bij Wepro.

Kennismaking met verschillende opdrachtgevers in de maakindustrie

De eerste opdrachtgever van Alfred maakt warmtewisselaars en branders voor Cv-installaties. Bij dit bedrijf houdt hij zich voornamelijk bezig met het modeleerwerk en het tekenwerk van de warmtewisselaars. Na 2,5 jaar rondt hij dit project af en start voor project van 6 maanden bij zijn volgende opdrachtgever. Deze maakt koelinstallaties op basis van waterverdamping“Als water verdampt dan wordt er warmte uit de lucht onttrokken en met dit principe kan je energiezuinige koeling toepassen. Die waterverdampers bestaan uit allemaal aluminium velletjes die gestapeld worden. Deze machine functioneerde niet altijd even goed.” Alfred werkt aan het verbeteren van die machine. Hij houd zich daarbij niet alleen bezig met het tekenen en het modeleerwerk, maar test de machine ook in de praktijk. “Ik leerde daar heel veel van, je ziet direct waarom iets wel of niet werkt.”

Op dit moment is Alfred werkzaam voor een bedrijf waar ze machines maken voor de afvalindustrie. Het afval dat langs de weg opgehaald wordt, is niet allemaal gescheiden en ligt door elkaar heen. Zijn opdrachtgever maakt machines die het verzamelde afval kan scheiden, hiervoor worden verschillende machines gebruikt. Om de verschillende afvalstromen in goede banen te leiden worden er tussen de machines allerlei transportbanden toegepast. Alfred houdt zich voornamelijk bezig met de transportbanden, inclusief de ondersteuning en het trechterwerk. “Het proces begint met de sales engineering, zij verkopen de machines aan klanten. Om de diverse machines te laten functioneren, worden er transportbanden tussen geschetst, waardoor er een passende lay-out ontstaat. Deze lay-out komt bij mij terecht en ik werk de tekeningen van de transportbanden inclusief trechters en ondersteuningen uit.

Continu in ontwikkeling

Om zicht te blijven ontwikkelen, heeft Alfred diverse cursussen gevolgd. Voor zijn persoonlijke ontwikkeling volgde hij de soft skill cursus binnen de Wepro Academy. Verder volgde hij de cursus ‘Aandrijven en besturen’ “De cursus aandrijven en besturen is een voorbereiding op mijn volgende project. Ik zou me daar graag meer op willen focussen.” Samen met zijn team- en accountmanager zoekt Alfred een vervolgproject die weer aansluit bij zijn huidige wensen. “Het stellen van doelen en het zoeken van een nieuw project doen we echt samen.”

Alfred ervaart zijn tijd bij Wepro heel positief en geeft aan dat hij zichzelf erg heeft kunnen ontwikkelen. Daarnaast vindt hij dat hij het prettig dat Wepro vakgroep overleggen en meerdere activiteiten organiseert. “Je komt op die momenten met je collega’s in contact. Dat soort dingen vind ik waardevol en ik ben ook vrijwel altijd aanwezig. Daarnaast vind ik de vakgroep overleggen heel zinvol. Je komt dan weer andere en nieuwe dingen te weten over mijn vakgebied. Heel interessant!”