Auping: het ontwerpen en fabriceren van bedden

De historie van Auping gaat terug tot 1888, toen de Deventer smid Johannes Albertus Auping van het plaatselijke ziekenhuis de opdracht kreeg om hygiënische bedden te leveren, in plaats van de tot dan toe gebruikelijke stromatrassen. In de tussenliggende periode is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met klanten over de hele wereld.

Auping verdient haar grote naamsbekendheid met name aan het model Auronde uit de jaren zeventig. De Auronde is gemaakt van oersterk beukenhout. Het design was in de jaren 70 revolutionair en nu nog altijd tijdloos door de vorm en kleur. En bovendien met een eletrisch verstelbare bodem.

Sinds begin 21e eeuw droomt Auping van een duurzame wereld en neemt men de eerste stappen daartoe. Zo is er sinds 2010 een duurzaamheidsmanager in dienst en heeft men veel zaken inmiddels reeds op orde. Denk aan afvalscheiding, maar ook het gebruik van regenwater ten behoeve van het doorspoelen van de toiletten. In de zomer slaat men de warmte die vrijkomt op in de grond van de groene fabriek. En natuurlijk wordt er waar mogelijk steeds meer gebruik gemaakt van duurzame materialen bij de vervaardiging van een bed/matras.

Dit is overigens tot heden geen gemakkelijke opgave. In de keten van toeleveranciers is duurzaamheid nog lang geen vanzelfsprekendheid. Auping loopt duidelijk voorop en besteedt veel tijd aan het bewustwordingsproces bij haar ketenpartners om hier serieus mee aan de slag te gaan. Zo wordt er met regelmaat kennis en expertise beschikbaar gesteld aan andere partijen, zelfs ten behoeve van collega beddenfabrikanten en helpt Auping de branchevereniging om dit thema nadrukkelijker voor het voetlicht te krijgen. Daarin ontbreekt de lobby richting politiek niet!

In 2017 werden concrete plannen opgevat om ook een deel van haar matrassen volledig circulair te maken. Dit betekent dat alle grondstoffen van de matras steeds weer worden hergebruikt ten behoeve van een nieuwe matras. Dus niet voor een andere toepassing (up -of downcycling) maar in dezelfde productieketen (zie afbeelding).

In 2020 was dit doel een feit met de Auping Evolve matras. Dit was de eerste circulaire matras wereldwijd, geproduceerd in Deventer! In 2022 heeft Auping haar assortiment uitgebreid met de Auping Elysium en de Auping Elite

Omdat Wouter een goed gevoel heeft bij de visie van Wepro (onder meer de duurzame ontwikkeling van haar collega’s) en de nuchtere aanpak van Martijn in het bijzonder, maken ze samen een plan hoe een coöperatieve samenwerking verder vorm gegeven kan worden. “Met name de benaderbaarheid en het snappen van ons vraagstuk, alsmede een no nonsense mentaliteit, gaf bij mij de doorslag om Wepro als partner in te zetten”, aldus Wouter.

Het project betreft een pilot, waarin er nog flink gepioneerd zal worden en nog niet duidelijk is in welke vorm en mate dit project kan worden uitgebouwd. Een mooi platform voor de tijdelijke inzet van technische expertise waarin Wepro gespecialiseerd is. Team- en accountmanager Martijn brengt Wouter op de hoogte van de beschikbaarheid van 2 collega’s als aanvulling op het projectteam. Dit projectteam bestaat overigens uit een projectleider, procesengineer, productontwikkelaar en procesoperator.

Collega Peter treedt toe in zijn rol als projectleiding en Joris wordt opgenomen met als taak productontwerp. Beiden starten op dit prestigieuze project eind 2021 cq begin 2022.

“Auping is een vooruitstrevende producent van matrassen, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen al ver is doorgevoerd. Zo merk je binnen alle geledingen van het bedrijf dat men oog heeft voor een leefbare wereld. Niet alleen door erover te praten, maar ook in cultuur en gedrag”, aldus projectleider Peter.

“inmiddels is het project enige tijd onderweg en komen we nu in een fase dat we het huidige productieproces, welke nog grotendeels uit handmatige handelingen bestaat, willen automatiseren. Daarin speelt het ontwerpen, testen en bijsturen een cruciale rol. En dat wordt onder meer mijn taak”, zo vult Joris aan. “Tot heden lag hierbij de focus op het ligcomfort en de materialen. Ook daarin is zeer uitgebreid getest en hebben we inmiddels belangrijke keuzes kunnen maken”.

Overigens, Auping doet dit niet alleen; alle ketenpartners vanaf garen tot transport worden hierbij betrokken. “Want, los van het distribueren van nieuwe duurzame matrassen, ook dit product kent een levenscyclus waarna de matras weer terug moet naar de bron. Hierover buigen we ons ook, om te garanderen dat het product ook daadwerkelijk retour fabriek gaat”.

Het is dan ook interessant om te zien hoe Auping bij dit project letterlijk een kartrekkersrol heeft binnen de branche en de keten om duurzaamheid breed te introduceren. Overigens, niet alleen nationaal maar ook internationaal. Zo deelt Auping graag haar kennis met collega producenten, louter om te bewerkstelligen dat op termijn alle matrassen in een circulair proces worden gefabriceerd én 100% gerecycled.

Hoewel pionieren gepaard gaat met vallen en opstaan, is men inmiddels op een punt aanbeland waarin Auping volledig overtuigd is dat dit de toekomst gaat zijn in de wereld van de matrassen. We blijven deze ontwikkeling dan ook graag volgen.

hoe werkt het circulaire proces van de duurzame matras bij Auping?

Er is een volledig gescheiden (tijdelijke) productiefaciliteit in Deventer ingericht. Hier komen alle duurzame materialen, zoals het tyk, de lijm van vloeibaar polyester maar ook de labels binnen, waarna de assemblage van de volledig circulaire matras begint.  Het uitbalanceren van dit proces heeft menig uurtje en matras gekost; zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van vloeibare polyester lijm, waarbij het in het begin zoeken was naar het optimale proces. Hoe breng je de lijm correct aan, hoe lang mag het maximaal duren voordat de lijm zich moet binden etc. Goed om te weten is het feit dat elke matras uniek en op maat is. Er wordt dus order gestuurd geproduceerd.

In een ander deel van deze productielocatie worden de retour gestuurde duurzame matrassen  ontmanteld. Na binnenkomst wordt de matras eerst in een speciale oven verwarmd. Hiermee wordt de lijmlaag losgeweekt en kan de matras in delen uiteengenomen worden. Vervolgens wordt in een zelf ontwikkelde machine de stalen vering verwijderd.

Na dit proces ontstaan er feitelijk een aantal restmaterialen, die hun weg vervolgen naar de volgende schakel in de keten. Daar wordt het versmolten tot granulaat, waar vervolgens weer garens van gemaakt worden, waarna een tijk wordt gemaakt en tenslotte in Deventer weer de matras. En zo is de cirkel letterlijk rond en spreken we van een circulaire matras!   

Cyclus Auping