Bart van de Wetering

In het dagelijks leven werkt Bart sinds 2019 als Mechanical Engineer van Wepro aan de ontwikkeling van verschillende soorten machines. Van concept en ontwerp tot de uiteindelijke realisatie van een draaiende machine.

Inmiddels is Bart projectmatig ingezet op zijn derde project bij even zovele opdrachtgevers. Dit betekent dat Bart al veel kennis heeft kunnen opdoen van verschillende culturen én werkwijzen. Bovendien heeft Bart via de Wepro Academy een aantal trainingsprogramma’s gevolgd en zich  verder ontwikkelt. Geheel in lijn met de filosofie van Wepro als het gaat om werkgeverschap.

Ook in zijn vrije tijd  kan hij de techniek niet loslaten en draait de 3D printer in zijn woonkamer regelmatig op volle toeren!

Bart van de Wetering

Al sinds hij op de basisschool zat, wist Bart dat hij ‘iets’ met techniek wilde doen. Dat hij dus uiteindelijk Mechanical Engineer bij Wepro werd, was geen verrassing. Het mooiste aan zijn werk? “Ik vind het leuk dat ik in mijn functie een combinatie kan maken tussen ontwerpen, creativiteit en aan de andere kant het analytische en meer rekenkundige aspect van mijn vak.”

Bijzondere hobby 3D printen

Ook in zijn vrije tijd is Bart regelmatig bezig met technische vraagstukken: sinds hij het 3D printen heeft ontdekt, ging er een compleet nieuwe wereld voor hem open! “Toen de 3D printers net in opkomst waren, had ik er op Tweakers al veel over gelezen. Eigenlijk heb ik de ontwikkeling ervan sinds het beginstadium met grote belangstelling gevolgd. Toch heb ik nog even gewacht met de aanschaf van een printer. Eerst even de kinderziektes eruit, je kent het wel… Uiteindelijk ben ik voor de bijl gegaan: gewoon zelf thuis iets kunnen maken, dat leek me zó gaaf. Dus heb ik er een aangeschaft!”

3D printen voor dummies

“3D printen is een vorm van additive manufacturing: je bouwt door middel van laagjes toevoegen iets op. In tegenstelling tot bijvoorbeeld frezen, waar je juist materiaal weghaalt. De techniek die ik gebruik heet FDM (soms ook FFF genoemd). Hiermee maak je van een filament op een haspel een 3D object door middel van verwarming van de grondstof. Voor deze hobby is enig technisch inzicht wel handig. Maar weet je er echt niets van? Op Youtube is ook over dit onderwerp veel info te vinden.”

Hoogtepunt

“Iets waar ik nog steeds heel trots op ben, is mijn zelf ontworpen Eiffeltoren-lamp. Deze heeft een prominente plek in de woonkamer gekregen. Deze lamp heb ik helemaal zelf ontworpen, fittingen en lampjes gekocht bij de doe-het-zelf zaak. Echt ontzettend leuk om te doen! Het was ook wel een hele klus voor de printer trouwens, want die heeft (met een grove printinstelling) 72 uur aan één stuk gedraaid. Stel je voor hoe lang dat had geduurd met een fijnere instelling!”

De uitdaging

“Net als in mijn werk, ligt bij 3D printen mijn uitdaging in het combineren van creativiteit en techniek. Zelf kunnen ontwerpen heeft bij 3D printen wel echt een meerwaarde. En natuurlijk gaat het soms ook wel eens mis. Materiaal dat niet hecht, materialen die nét even anders reageren dan je verwacht en waardoor bijvoorbeeld de hele spuitmond van de printer dicht komt te zitten. Of er trekt ook wel eens wat krom… Uitdaging genoeg! Het is ook leuk om zelf de uitdaging op te zoeken: een bepaalde kromming printen of letters verwerken in een ontwerp. Het is echt een kick als dat dan in één keer lukt!”