Bert Gaakink

Bert Gaakink was onlangs 10 jaar in dienst als Project Engineer. Een mooi moment om terug te blikken en vooral ook om vooruit te kijken…

10 jaar Wepro

Toen ik ruim 10 jaar geleden bij een firma werkte die failliet ging, ben ik gaan solliciteren. Dit was  midden in de bankencrisis, dus geen fijne periode. Wepro was één van de bedrijven waar ik op gesprek kon komen. Na een aantal goede gesprekken kreeg ik een voorlopige overeenkomst aangeboden. Er was nog een andere partij die me ook een aanbod deed, maar mijn keuze was al gemaakt: ik ging voor Wepro! Vooral het feit dat ik bij Wepro aan de slag kon vanuit de langere termijn samenwerking sprak me erg aan. En natuurlijk de cultuur, informeel en aandacht voor de persoon. Wepro paste gewoon bij waar ik naar op zoek was.

Bert Gaakink

Professionalisering

Ik ben begonnen als werkvoorbereider, maar doe tegenwoordig ook calculatie en project engineering. Ik ben intussen breed inzetbaar! In de 10 jaar bij Wepro heb ik het bedrijf steeds professioneler zien worden. Vroeger was alles wat simpeler. Maar ja, waar niet? Zo was de nieuwsbrief zoals bij veel andere organisaties gewoon een A4tje uit de printer. Nu is het een professioneel medium geworden. En wat dacht je van digitale urenregistratie? Nu heel normaal, maar destijds zeker niet.

Cultuur

Ook al zijn er veel ontwikkelingen geweest: de cultuur binnen Wepro is eigenlijk weinig veranderd. Gelukkig! Ik heb vooral veel contact met team- en accountmanagers en dat verloopt goed. Wat erg fijn is, is dat we structureel vakgroepoverleggen hebben. Tijdens zo’n overleg wordt er kennis uitgewisseld. Bijvoorbeeld door een lezing van een bedrijf over een bepaald thema. Dit is inhoudelijk interessant, maar ook een mooie manier om je Wepro collega’s weer eens te zien en beter te leren kennen.

Hoogtepunten

Mijn laatste project heb ik als heel interessant  ervaren, waarbij ik al mijn opgedane ervaring en kennis kon inbrengen. Als ik toch een hoogtepunt mag noemen, dan is het werken aan de NAM gasopslag in Langeloo toch wel echt een heel bijzondere opdracht geweest. Een opdracht met een waarde van maar liefst 500 miljoen euro, waar ik 2,5 jaar aan bijgedragen heb als lead werkvoorbereider. Mijn belangrijkste taken: het klaarleggen van de werkpakketten, het bestellen van de benodigde materialen en uiteraard ook het zorgdragen van kloppende financiën. Dit was vooral uniek, omdat het zó groot was en ik met een groot aantal verschillende afdelingen en onderaannemers te maken had. Enorm divers dus! Daarnaast is de cultuur binnen de olie- en gasbranche en bij een overheidsorganisatie als de NAM best complex. Voor sommigen misschien vervelend, maar ik vond het juist een mooie uitdaging om hier een weg in te vinden.

Innovatie

Ook in mijn vakgebied hebben de technische ontwikkelingen niet stilgestaan. Technologie helpt ons steeds slimmer te werken. In mijn functie als werkvoorbereider ben ik vooral bezig met het organiseren van het werk en tools als Excel helpen me daar ontzettend bij. Waar ik vroeger alleen simpele handelingen verrichtte met Excel, maak ik nu bijvoorbeeld hele draaitabellen. Mijn Excel-skills heb ik te danken aan zelfstudie en aan YouTube. Dat doe ik vaker: als ik iets wil leren, dan zoek ik tutorials op YouTube. Wat een schat aan informatie is daar te vinden!

Afwisselender wordt het niet!

Het werken op projectbasis bevalt mij goed. Je maakt telkens een frisse start en daardoor is het nooit saai. Het is zeer afwisselend om met al die verschillende opdrachtgevers te werken. En ja, soms is het ook pittig om steeds opnieuw mensen en de dynamieken te moeten leren kennen. Maar dat hoort erbij én heeft me een heel veel mensen- en organisatiekennis opgeleverd. Een ander pluspunt van mijn projectenwerk is het feit dat ik zelf veel dingen kan regelen, zonder dat ik daarvoor van anderen afhankelijk ben. Ik ben immers een collega van Wepro.

Internationaal

De projecten waar ik ben ingezet, zijn vooral bij productielocaties van o.a. kunststoffen, olie & gas, food, feed, machinebouw en energiecentrales. Bijvoorbeeld installaties van DSM, Aviko, Tejin, DRBG, NAM. Shell. Bovendien, die projecten zijn ook regelmatig in het buitenland. Dat wil niet zeggen dat ik heel vaak in het vliegtuig zit. Want de buitenlandse projecten in onder andere Brunei, Gabon, USA en Midden-Oosten draai ik gewoon vanuit Nederland. Vanuit hier zorg ik dat de containers met technische installaties onder onze instructies worden gebouwd en naar het buitenland getransporteerd worden. En mocht je je afvragen of ik altijd alles van die installaties weet: niet altijd. Maar gelukkig werken we nauw samen met collega’s en leveranciers. Het is en blijft tenslotte teamwork!

Naast het werk

Door Corona ben ik veel thuis. Eigenlijk non-stop sinds de lockdown. Samen met mijn vrouw en kinderen van 2 en 7 jaar maken we er het beste van. En met een grote tuin heb je altijd werk genoeg, dus ik verveel me nog niet! Ik zie echter wel uit naar een nieuw project bij Wepro en dat we de huidige crisis maar snel achter ons kunnen laten.

Een blik in de toekomst

Ondanks het feit dat het Coronavirus roet in het eten gooit, zie ik de toekomst rooskleurig. Momenteel zijn er veel (industriële) projecten stilgelegd, dus het is even afwachten hoe zich dat gaat herstellen. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Op naar de volgende 10 jaar, als het aan mij ligt!