Bredenoord: duurzame partner in tijdelijke energieoplossingen
Duurzaamheid duurt het langst. Van dat motto zijn we bij Wepro heilig overtuigd. Als het gaat om duurzaamheid, dan kijken we verder dan het reduceren van de CO2-uitstoot. We streven naar continuïteit, onder andere in onze samenwerkingen met andere bedrijven. ‘Coöperatief partnerschap’ noemen we dat.
Bij Bredenoord, specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen, denken ze daar precies hetzelfde over. Wij gingen in gesprek met Willem Huisman, Senior Recruitment Adviseur bij Bredenoord, en collega Jelmer Thijsen, die vanuit Wepro zijn bijdrage levert aan een van de duurzame projecten binnen Bredenoord. Over uitdagingen binnen de energietransitie, het fundament van fijn partnerschap en learning on the job.
Over Bredenoord
Inventief en zijn tijd ver vooruit. In 1937 kwam Jan Bredenoord op het idee om Veluwse ondernemers te helpen door stroom op te wekken uit zijn houtverbrandingsoven. Meer dan 85 jaar later is Bredenoord uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van mobiele stroomoplossingen en bedient het klanten over de hele wereld. Ooit begonnen op de plek waar nu het hoofdkantoor staat en inmiddels met vestigingen verspreid over Nederland, Duitsland en Denemarken.
Bredenoord heeft zich ontwikkeld tot een multinational met een vloot van 2.800 aggregaten, ruim 200 batterijsystemen en ruim 400 werknemers in dienst. Tóch blijft het in hart en nieren een warm familiebedrijf waar waarden als betrouwbaarheid en – uiteraard – duurzaamheid centraal staan. “Als we het hebben over duurzaamheid, kijken we veel verder dan alleen ons machinepark. Wij streven naar duurzaamheid in de meest algemene zin van het woord”, aldus Willem Huisman. “Onze droomdoelstelling luidt ‘drie keer 100%’: 100% samen, 100% duurzaam en 100% waardevol.”
Innovator in de energietransitie
We staan wereldwijd voor enorme uitdagingen als het gaat om duurzaamheid. In de kentering naar een schonere en groenere toekomst zijn er binnen Bredenoord al grote stappen gezet. Zo wordt er volop geïnnoveerd met de toepassing van HVO-brandstof (Hydrotreated Vegetable Oil) en introduceerde het bedrijf onlangs de volgende fase in de energietransitie: het aggregaat op biogas. Dit aggregaat draait exclusief op lokaal gewonnen biogas en is op dit moment één van de meest duurzame mobiele energieoplossingen op de markt. Een geweldige ontwikkeling natuurlijk. Effectieve en verantwoorde energieoplossingen komen steeds meer voor handen; een grote uitdaging zit ‘m in het creëren van duurzame ketens.
Willem Huisman: “Bij Bredenoord streven we naar ketenduurzaamheid. We willen bewust bezig zijn gedurende het hele proces en proberen daarbij zo goed mogelijk mee te denken met onze klanten. Wij streven dan ook zoveel mogelijk naar het leveren van hybride oplossingen. Denk aan een biogasaggregaat in combinatie met een Battery Box.”
Een grote uitdaging zit ‘m in het creëren van duurzame ketens.
Willem Huisman, Senior Recruitment Adviseur bij Bredenoord
Bij aggregaten komt het vaak voor dat de capaciteit niet optimaal wordt gebruikt. Een hybride oplossing heeft in dat kader nog extra toegevoegde waarde. Een voorbeeld: “we leveren veel aan festivalorganisaties en daar is de belasting vaak niet constant. Op het ene moment springt er een koelkast aan (piekbelasting) en vervolgens gaat deze weer uit (dalbelasting). De motor van een aggregaat is het meest zuinig als deze altijd op 80% vermogen loopt. Door de volledige belasting door het batterijsysteem te laten leveren, is het aggregaat alleen benodigd als de batterij leeg dreigt te raken en op deze manier kan deze dus zo efficiënt mogelijk worden belast.”
De uitdagingen in de energiesector vragen om constante innovatie. Bij Bredenoord zijn ze daar volop mee bezig, ook via projecten als NewTechPark, waarvan het bedrijf een van de oprichters is. NewTechPark is een initiatief dat mensen, bedrijven en onderwijsinstellingen bij elkaar brengt en inspireert om te kiezen zich een leven lang te ontwikkelen in de techniek. “Binnen NewTechPark hebben wij ons eigen DC-lab. Daar werken we op dit moment met studenten, leraren en andere bedrijven aan een modulair energiesysteem. We vinden het belangrijk om aan zulke initiatieven bij de dragen. Samenwerken, elkaar helpen en waarde toevoegen. Die kernwaarden passen echt bij wie wij zijn.”
Fundament voor coöperatief partnerschap
‘Pieken en dalen’ komen niet alleen terug bij energieverbruik; er is ook sprake van als het gaat om de behoefte aan collega’s. Sinds 2021 werkt Bredenoord samen met Wepro voor de flexibele inzet van kennis en capaciteit. “Met pieken en dalen is het niet altijd mogelijk om in te schatten of je voldoende werk hebt voor alle medewerkers. Dat maakt het soms lastig om collega’s in vaste dienst te nemen. Met Wepro kunnen we snel schakelen. Via Wepro zetten we collega’s in op de momenten waarop extra capaciteit benodigd is. We kunnen snel op- en afschalen en dat is prettig”, aldus Willem Huisman.
Binnen Wepro hechten we veel waarde aan duurzame relaties. Coöperatieve partnerschappen met het oog op een langdurige samenwerking. “Bij Bredenoord benaderen we dat op dezelfde wijze. Continuïteit is daarbij een sleutelwoord. Ik heb vanaf het begin van onze samenwerking contact gehad met Niek Woesthuis en dat is fijn. Je creëert een band en voelt elkaar op een gegeven moment aan. Je weet dat je bij elkaar terechtkunt. Dat is waar je in een partnerschap naar streeft.”
Sinds 2021 heeft de samenwerking tussen Bredenoord en Wepro al een aantal mooie projecten opgeleverd. De samenwerking bevalt van beide kanten goed. Dat geldt zeker voor de technische collega’s die op projectbasis bij Bredenoord werken. “Wat ons uniek maakt ten opzichte van vergelijkbare bedrijven is dat wij onze producten niet alleen verhuren, maar ook zelf bedenken én maken. Dat betekent dat je als engineer bij de hele productlevensduur betrokken bent. Zijn er problemen met een aggregaat? Dan worden de R&D engineers erbij betrokken. Dat levert ons als bedrijf veel inzichten op waarmee we onze producten kunnen verbeteren. Tegelijkertijd maakt dat het voor de engineers heel interessant.”
Let’s connect: Jelmer Thijsen
In september 2022 is Jelmer Thijsen vanuit Wepro bij Bredenoord aan de slag gegaan. Jelmer is 30 jaar oud en woont in Deventer. Na het afronden van zijn Mbo-opleiding Middenkader Engineering heeft hij de studie Elektrotechniek gevolgd aan de Hanzehogeschool, met als specialisatierichting Elektronica. Tussen het spelen op de basgitaar door is hij ook in zijn vrije tijd met de nodige technische projecten bezig: “Dan kun je denken aan het maken van printplaatjes, het smart maken van het huis en bijvoorbeeld m’n eigen klimaatkast”, vertelt Jelmer.
Ik leer on the job en dat maakt het extra interessant.
Jelmer Thijsen, software engineer bij Wepro
Toen Jelmer de kans kreeg om via Wepro bij Bredenoord aan de slag te gaan hoefde hij niet lang na te denken. “Ik was op zoek naar een uitdagend softwareproject en bij Bredenoord kreeg ik de mogelijkheid om PLC te programmeren. Het systeem moest van de grond op worden opgebouwd en tot dusver is het enorm leerzaam geweest. Het project waar ik aan werk doe ik van A tot Z. Daardoor leer ik on the job en dat maakt het extra interessant.”
Bij Bredenoord levert Jelmer een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de Battery Box. De Battery Box heeft vanuit de leverancier een scherm met een eigen interface. De wens vanuit Bredenoord is om daar een ‘Bredenoord HMI’ (Human Machine Interface) voor te ontwikkelen. “We willen de HMI voorzien van extra functionaliteiten zodat het systeem nog beter kan samenwerken met onder andere de aggregaten. Aan de ene kant moeten er zoveel mogelijk toepassingen in verwerkt worden, terwijl het aan de andere kant een zo gebruiksvriendelijk mogelijk systeem moet worden.”
Inmiddels is het twee jaar geleden dat Jelmer ervoor koos om bij Wepro in dienst te gaan. Die keuze was bewust. “Ik hou van afwisseling en uitdaging en wil mezelf graag verder ontwikkelen. Aanvankelijk dacht ik dat ik de hardware-kant op wilde, maar bij Wepro ben ik erachter gekomen dat software engineering me veel meer ligt. Er zit veel meer diepgang in dan dat ik vooraf dacht. Misschien is dat een beetje een vooroordeel geweest”, lacht hij…