Conyplex: ondersteuning jacht naar perfectie

Conyplex  is een familiebedrijf met meer dan 55 jaar ervaring. In de jaren 50 zou Ed Conijn nauwelijks hebben kunnen voorzien dat bijna 60 jaar later, er meer dan 3000 Contest jachtschepen wereldwijd de oceanen bevaren.  Aan het roer van dit bedrijf lijkt het erop dat een passie voor het leveren van vakmanschap echt het bloed zit. Gedreven door een constante passie om de zeiljachten op een zo hoog mogelijk niveau qua comfort, kwaliteit, innovatie en vakmanschap te leveren is hun hoogste prioriteit.

Onder leiding van Fritz Conijns, de zoon van Ed, Groeide Conyplex uit tot een jachtbouwer met wereldwijde status. De nadruk ging van serieel bouw van schepen naar semi-custom jachten tussen 38 en 55 voet. Arjen Conijn werd de derde generatie van de familie om het roer van het bedrijf over te nemen en momenteel bouwt Conyplex semi-custom jachten tussen 42 en 85 voet.

Conyplex heeft altijd het gehele productieproces in eigen handen gehouden, inclusief een interne engineering afdeling. Met behulp van Wepro wordt er momenteel  één ingenieur ingehuurd om productie tekeningen te maken voor de composieten onderdelen van de nieuwe 85 voet jacht. De ingenieur is voornamelijk bezig met het tekenen van laminaat schema’s voor de romp, dek, verstijfers, schotten in autocad.

Om duidelijke productietekeningen te maken, moeten er veel detailtekeningen gemaakt worden. Er moet goed nagedacht worden of de productie in de gewenste methode wel haalbaar. Enkele voorbeelden zijn:

  • Er voor zorgen dat het laminaat geen scherpe hoeken hoeft te maken omdat dit problemen kan geven tijdens de injectie.
  • De runners tijdens de injectie zo plaatsen dat er overal genoeg hars komt tijdens de injectie.
  • Niet te veel lagen glasvezel op elkaar in één injectie: Dit kan ertoe leiden dat tijdens het uitharden van het laminaat een te hoge temperatuur wordt bereikt.
Yacht Conyplex