Den Boer: van 3D-model tot klantspecifieke oventunnel

Wepro biedt ondersteuning aan Den Boer Baking Systems. Den Boer Baking Systems is samen met nog twee andere bedrijven, Tromp Bakery Equipment en Van der Pol Waffle systems onderdeel van Tromp Group. Tromp Group is turn key producent van hoogwaardig geautomatiseerde productielijnen voor de wereldwijde bakkerij-industrie.

Den Boer Baking Systems ontwerpt een heel spectrum aan tunnel ovens. De nieuwe range ovens van Den Boer onderscheiden zich door haar modulaire bouw, de Den Boer Multibake Line. Onder deze Multibake lijn zijn weer een aantal verschillende ovens te vinden, namelijk; Multibake D, Multibake I, Multibake R, Multibake H en de Multibake HT. De ovens onderscheiden zich van elkaar door de verschillende warmtebronnen.

Het project

De bijdrage van Wepro in dit bedrijf heeft betrekking op het klant specifiek maken van de ovens. Allereerst is Wepro gestart bij Den Boer met een andere opdracht, namelijk verbeterpunten in het “bronmodel” verwerken. Het bronmodel is het 3D-model waar elke oven mee begint, de basis. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt dit model dan klant specifiek gemaakt, bijvoorbeeld door de breedte aan te passen, extra branders, extra stoom voorziening, etc. Door de drukte is het bronmodel lang niet gewijzigd en is dit model flink verouderd geraakt. De wens was dit model in zijn geheel te vernieuwen zodat het model weer helemaal up-to-date is.

Multibake over - Den Boer Baking Systems
Multibake oven

Welke technieken worden er gebruikt?

Al het tekenwerk wordt verricht in SolidWorks in combinatie met SmarTeam. SmarTeam is een PLM-oplossing voor het aanmaken, bewerken, bekijken, reviseren en controleren van alle informatie van de producten van Den Boer. Door dit systeem te gebruiken in combinatie met SolidWorks zijn bestanden snel en makkelijk weer terug te vinden, dan wel aan te passen.

De rol van Wepro

Wepro is het project gestart met het verwerken van de verbeterpunten in het bronmodel. Dit kunnen bijvoorbeeld punten zijn die al tijdens het ontwerpen opgemerkt worden, of punten tijdens de assemblage. Aan het eind van een project wordt er door de mensen in de werkplaats in een Excel lijst aangegeven waar verbeterpunten zitten.

Daarnaast werden er steeds meer ovens verkocht waardoor de engineering afdeling onder druk kwam te staan. Hierop heeft Wepro ondersteuning geboden om de ovens klant specifiek te maken. Omdat de ovens van Den Boer Baking Systems modulair zijn opgebouwd, kunnen meerdere engineers gelijktijdig construeren aan één exemplaar. Zo wordt er in het begin een taakverdeling gemaakt waarin staat wie welke delen van de oven gaat uitwerken. Zodra er een deel klaar is, wordt dit deel in een totaal-samenstelling geplaatst en wordt er een laatste controle uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de verschillende delen allemaal in elkaar passen.