Erik Hartsuiker

Erik Hartsuiker is sinds maart 2018 in dienst bij Wepro Ingenieursbureau.

Hij komt oorspronkelijk uit Steenwijk en woont sinds begin 2021 samen in Leeuwarden. In zijn vrije tijd speelt Erik graag games met vrienden en verzamelt en luistert hij muziek. Daarnaast is voetballen één van zijn grootste hobby’s, Erik voetbalt al vanaf zijn zesde bij dezelfde voetbalclub VV Steenwijk. Ook nu hij in Leeuwarden woont, blijft hij zijn voetbalclub trouw.

Erik Hartsuiker

Vanaf jonge leeftijd interesse voor techniek

Vanaf jonge leeftijd heeft Erik een grote interesse voor techniek. Een echte sleutelaar is hij niet, maar apparaten uit elkaar halen, deed Erik graag. Op de middelbare school, waar hij vwo doet, blijkt dat Eriks vaardigheden voornamelijk bij de technische vakken liggen. Na de middelbare school gaat Erik op zoek naar een technische studie. “Ik miste de praktische toepasbaarheid op het vwo, dus ik besloot op zoek te gaan naar een hbo studie.” Werktuigbouwkunde stond op dat moment nog niet zo hoog op zijn lijstje, dat leek hem niet uitdagend genoeg. Uiteindelijk komt Erik terecht bij de studie Industrieel Product Ontwerpen in Zwolle. Dit was een relatief nieuwe studie die zich voornamelijk richt op het ontwerpen van gebruiksproducten. In deze studie wordt techniek gecombineerd met ontwerp, een goede combinatie, vond Erik.

De keuze voor Wepro

Na zijn studie (2010) gaat Erik op zoek naar werk, de markt was op dat moment krap. Erik komt terecht bij een kleine standbouwer waar hij een tijd werkt. Na enige tijd komt hij tot de conclusie dat hij niet op zijn plek zit. Vanwege zijn technische achtergrond besluit Erik op zoek te gaan naar een technische baan. “Ik kwam vervolgens echt in de techniek terecht, bij een machinebouwer. Zij maken allerlei technische apparatuur waar ik mij mee bezig hield.”

Erik werkt ruim 5,5 jaar als engineer bij deze werkgever en besluit om verder te kijken om zich breder te ontplooien in de techniek. Hij gaat in gesprek met meerdere partijen, waaronder Wepro. “Wepro was de enige partij die aangaf op zoek te gaan naar de juiste opdrachtgever voor mij. Ze stelden mij centraal, in plaats van de opdrachten. Ze zetten me dus niet zomaar ergens neer en dat beviel mij aan Wepro.” Daarnaast gaf de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen voor Erik de doorslag. En zo start Erik als projectengineer bij Wepro.

Huidige opdrachtgever

Een doel van Erik was om met andere bedrijven in aanraking te komen om zo te kunnen bekijken wat er nog meer is op technisch gebied en of het projectmatig werken hem zou bevallen. Inmiddels heeft Erik ervaring opgedaan bij drie projecten.

Erik werkt op dit moment aan een project bij Kruitbosch. Dit is een familiebedrijf dat oorspronkelijk is begonnen als een groothandel in fietsonderdelen en uitgegroeid is tot een retailpartner voor fietsspeciaalzaken. Sinds een aantal jaren heeft Kruitbosch de twee merken Alpina en Cortina in hun portfolio, waarbij Kruitbosch sinds kort zelf de lead heeft in het hele ontwerp. De fiets wordt ontwikkeld in samenspraak met een assemblage partner en een frame bouwer.

Functie als projectmanager/projectengineer

Samen met een interne designer ontwerpt Erik de eerste fiets die compleet van de eigen ontwerpafdeling komt. Het gaat hierbij om een elektrische fiets voor een specifieke doelgroep. Hij is in dit project zowel projectmanager als productengineer. “Ik ben verantwoordelijk voor zowel het management van het project als voor de technische uitwerking van het project.”

Erik ontwerpt een basis in 3D software, vervolgens maakt hij 2D tekeningen van maakdelen of samenstellingen van hoe iets in elkaar gezet moet worden. Als het nodig is bespreekt hij dit met de assembleurs. “Ik zit dus niet alleen maar achter de computer, ik bespreek mijn ideeën ook met degene die het daadwerkelijk moet gaan maken. Ik vind die kruisbestuiving en het contact met mensen op de werkvloer erg belangrijk.”

Eriks ambities

Erik vertelt dat er een aantal ontwikkelingen binnen Kruitbosch zijn geweest waardoor zijn project er anders uit gaat zien. “Door Corona en doordat er andere engineeringopdrachten zijn binnengekomen is het proces anders verlopen dan we voor ogen hadden. In overleg ga ik me meer richten op productengineering. Ik wil heer en meester worden van de fiets. Er zitten binnen een fietsontwerp meer dan voldoende uitdagingen en verbeterpotentieel voor mij als engineer!”

Erik heeft uiteindelijk de ambitie om zich te ontwikkelen tot projectmanager. Hij vindt het belangrijk dat hij genoeg af weet van de techniek om engineers goed te kunnen begeleiden. Door de jaren heen heeft hij gemerkt dat er soms een barrière zit tussen de mensen op de werkvloer en de mensen op kantoor. “Ik probeer die barrière te doorbreken en mijn ideeën en ontwerpsuggesties eerst ook aan de uitvoerende kant voor te leggen. Zij moeten het uiteindelijk in elkaar zetten en kunnen aangeven of iets wel of niet mogelijk is. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om aan ieders wensen te voldoen, maar er komt altijd een oplossing uit.”

Persoonlijke ontwikkeling bij Wepro

Vanuit de Wepro Academy heeft Erik de training ‘Projectmatig werken voor engineers’ gevolgd. Deze training sluit aan op zijn doelen en ambities. “De training gaat ook in op het aannemen van een bredere rol als projectmanager. Daarnaast is er ook een onderdeel waar de nadruk ligt op soft skills, dus hoe je omgaat met conflicten en met degene die je aanstuurt”

Erik ervaart de mogelijkheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling binnen Wepro als zeer positief. “Vrijwel alle mogelijkheden zijn bespreekbaar, er kan een heleboel. Je kunt het zelf aangeven als je iets graag wil, dat vind ik erg fijn. Je wordt niet gepusht om bijvoorbeeld een training te gaan volgen.” Erik geeft ook aan dat hij de vakgroep overleggen en personeelsuitjes een groot pluspunt vindt aan Wepro. “De vakgroep overleggen en de personeelsuitjes die regelmatig georganiseerd worden vind ik altijd erg waardevol. Daar probeer ik ook altijd wel bij aanwezig te zijn. Met name het persoonlijke contact met collega’s, geeft voor mij een duidelijke meerwaarde.”