Greefa: mechanical engineering, R&D en standaardisatie als oplossing

Greefa is marktleider in sorteertechnologie. Zij innoveren en produceren high-tech sorteermachines en bijbehorende randapparatuur voor groente en fruit. Met deze machines is het mogelijk om fruit te sorteren op diverse uiterlijke kenmerken en kwaliteit. Alle technologieën, hardware en software worden in eigen huis ontwikkeld en gebouwd.

Onze bijdrage bij Greefa is het ondersteunen van de mechanical engineering op het gebied van R&D en standaardisatie. Voor de standaardisatie afdeling is dit het doorvoeren van (kleine) wijzigingen aan standaard units ter optimalisatie. De wijzigingen komen voornamelijk voort uit de feedback van uit de productie-, montage- en serviceafdeling.

In de praktijk

Voor de standaardisatie-afdeling werken we bijvoorbeeld breedtevarianten uit van de sorteermachines. Ook wordt er de mogelijkheid bekeken om voor alle machines een universele fotocelsteun te bewerkstelligen. Voor de afdeling R&D is onze bijdrage het uitwerken van concepten en speciaal machines. Enkele R&D projecten die we hierbij onder handen hebben gehad zijn: Het ontwikkelen voor een borstelunit voor vruchten op een natte aanvoerlijn en het ontwikkelen van een gesynchroniseerde aanvoerlijn voor een verpakrobot.

Mechanische duizendpoot

De verpakrobot pakt vruchten van een aanvoerlijn en legt deze op trays. Om tijd en kosten te besparen moet de capaciteit van de robot maximaal benut worden. Hiervoor is een speciale aanvoerlijn ontwikkeld. Grootste uitdagingen hierbij zijn, het synchroon laten lopen van de verschillende banden, het omgaan met de beperkte ruimte en het beheersen van de kosten.

Een projectvoorbeeld van een speciaal machine is het omzetten van een standaard machine in een droge omgeving naar een machine voor een natte omgeving. Ook hierbij zijn de beschikbare ruimte en kostenbeheersing een  uitdaging. Daarnaast speelt het hygiëne aspect een grote rol.