Yme Kuiper
Yme is 26 en sinds een halfjaar werkzaam als junior mechanical engineer bij Wepro. Net als veel collega’s is hij woonachtig in Enschede. Dat laatste is op zich niet vreemd dus, al is er bij Yme wel een flinke rondreis aan vooraf gegaan. Van Oosterhout en Gorinchem naar de Hogeschool van Rotterdam, met een jaartje Groningen voor stage en Delft voor zijn afstuderen. In Enschede zit Yme inmiddels goed op zijn plek. Wij gingen bij Yme op bezoek en spraken over zijn eerste project bij Demcon, zijn ambities én z’n hobby lacrosse.
de combinatie van biomechanics en robotics
“Ik heb de bewuste keuze gemaakt om m’n master Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente te volgen. Mede door de technische diepgang, maar ook de combinatie tussen biomechanics en robotics sprak me aan,” vertelt hij. Die werktuigbouwkundige master was een mooi vervolg op de praktijkervaring die hij tijdens zijn stages heeft opgedaan. Tijdens zijn stage bij Lode Ergometry ontwikkelde hij een roei-ergometer voor toepassing in de topsport en voor zijn afstudeerproject ontwierp hij een combinatie van een dagelijkse prothese en een sportprothese. “Het krachtenspel van het lichaam is enorm interessant en daar wilde ik meer over leren. Tijdens het afstuderen ben ik op bij Sportcentrum Papendal geweest en daar heb ik met eigen ogen mogen ervaren hoe mensen dankzij een prothese meer uit het leven kunnen halen. Dat heeft me geïnspireerd.”
van voetbal naar lacrosse
Als kind was Yme al graag creatief bezig met techniek. Dat uitte zich in zijn jonge jaren vooral in het spelen met LEGO en tekenen. Tekenen doet hij nog steeds graag, maar inmiddels combineert hij dat met een aantal meer ‘actieve’ hobby’s. Na bijna vijftien jaar te hebben gevoetbald gaat hij inmiddels helemaal op in de Amerikaanse sport lacrosse. “Ik wilde eigenlijk weer gaan voetballen, maar de studentencompetitie zat vol. Mijn huisgenoot ging toen naar een oefendag van de lacrossevereniging en toen ben ik met hem meegegaan. Lacrosse is een vrij fysieke sport en je kunt het ziet als een soort ijshockey op het gras. In Nederland is lacrosse niet super populair, maar ondanks dat hebben de meeste studentensteden wel een team en zo spelen we om de week wel een wedstrijd,” vertelt Yme.
"Bij Sportcentrum Papendal heb ik met eigen ogen mogen ervaren hoe mensen dankzij een prothese meer uit het leven kunnen halen. Dat heeft me geïnspireerd."
Yme Kuiper, Junior Mechanical Engineer
via wepro bij demcon
Tijdens het afronden van de master Mechanical Engineering komt Yme in contact met Justin Heerts, Team- en Accountmanager bij Wepro. “Tijdens onze kennismaking vertelde Justin me over Wepro en het werken op projectbasis. Afwisseling tussen projecten, brede ervaring opdoen en kijken in verschillende keukens. Dat is eigenlijk precies waar ik naar op zoek was en ik heb er daarom ook bewust voor gekozen om bij Wepro aan de slag te gaan.” Via Wepro werkt Yme inmiddels aan zijn eerste project. Dat doet hij bij Demcon, ontwikkelaar van technologisch complexe systemen en producten, waar hij zich focust op de ontwikkeling van een nieuwe chipmachine. Yme legt uit:
“We werken aan het nóg nauwkeuriger maken van een reeds bestaande chipmachine. Die machine moet straks zo veel mogelijk verschillende formaten chips kunnen verwerken en zal worden gebruikt voor verschillende industrieën, waaronder de automotive. Daarbij moeten allerlei interfaces met elkaar kunnen samenwerken. Het is een complex project dat moet voldoen aan veel verschillende voorwaarden. Tijdens het project heb ik gewerkt met productietechnieken waar ik normaalgesproken niet zoveel mee in aanraking kom en dat is enorm leerzaam. Zo heb ik laatst een prototype gemaakt waarbij een passing benodigd was van 6 μm (zes duizendste van een millimeter). Dat was heel uitdagend!”
conceptueel ontwerp van de chipmachine
‘Project chipmachine’ is een multidisciplinair project waarbij veel verschillende teams betrokken zijn. “Dat is sowieso een beetje de standaard binnen Demcon. Het is een groot bedrijf, maar er wordt veel gewerkt in projectgroepen.” Binnen dat project is het team van Yme verantwoordelijk voor het conceptueel ontwerp van de machine. Binnen het team is iedereen weer verantwoordelijk voor zijn eigen module. “Waar anderen zich graag op één module storten, vind ik het interessant om van alles wat te doen. Zo hou ik me op dit moment onder andere bezig met de mal binnen de pers, de koeltoren voor het systeem en de carriers. Daarbij werk ik met verschillende softwareprogramma’s, waaronder SOLIDWORKS en Inkscape: een open source tekenprogramma. Je hoort niet vaak dat bedrijven met Inkscape werken, maar eigenlijk werkt het uitstekend. Zeker in de conceptfase van een project waarbij je veel moet schakelen met de opdrachtgever voor feedback.”
leerzame omgeving met ruimte voor creativiteit
Het werken in projectgroepen bevalt Yme goed en het voordeel van het werken met verschillende mensen is dat je van ze kunt leren. “Iedereen is anders en ik heb het gevoel dat er hier veel collega’s rondlopen waar ik nog wat van kan opsteken. Dat maakt deze vorm van werken heel leerzaam. Binnen Demcon hebben we bovendien veel vrijheid voor het inbrengen en experimenteren met eigen ideeën. Samen kijken we dan hoe een concept past binnen een groter geheel. Omdat ik creatief ben aangelegd is het hebben van die vrijheid binnen mijn projecten precies wat ik nodig heb.”
Het gebruiken van zijn creativiteit om een oplossing te vinden voor veelomvattende problemen is dan ook waar Yme de meeste energie van krijgt. “Ondanks dat je tijdens zo’n proces tegen allerlei complicaties aanloopt een oplossing vinden die binnen alle complexiteit tóch past: daar word ik blij van!”
meer feeling met de praktijk
“Mijn doel op de korte termijn is het opdoen van werkervaring en inzicht krijgen in de praktische kant van maakbaarheid. Zélf achter de draaibank staan en zélf lassen om zo meer feeling te krijgen met de praktijk, omdat ik dat type werkzaamheden vanuit mijn opleidingen nooit echt heb gedaan.” Vanuit de Wepro Academy heeft Yme in december dan ook de cursus maakbaarheid op de planning staan. Onlangs rondde hij ook de cursus vorm- en plaatstoleranties af. “Die cursus was heel leerzaam en een aanrader voor beginnende engineers. Tijdens de studie leer je vaak wel over toleranties, maar vaak zijn dit basistoleranties. Deze cursus gaat een stuk verder en geeft je een hoop nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen in de praktijk. Inzichten die cruciaal zijn voor het waarborgen van de kwaliteit, de prestaties en de efficiënte van het product waaraan je werkt.”
Ook voor de lange termijn heeft Yme duidelijke ambities. “Ik zou me in de toekomst graag doorontwikkelen tot lead engineer: een mooie rol met verantwoordelijkheid en veel zelfstandigheid. Maar goed, dat is een kwestie van jaren, ik ben in principe pas net begonnen…”, besluit hij met een glimlach.