Maarten Koornwinder
In het dagelijks leven is Maarten projectleider bij Wepro sinds begin 2019. Een afwisselende job met veel verantwoordelijkheid. Inmiddels heeft Maarten 2 projecten afgerond. Tijdens deze projecten heeft Maarten zich ook verder ontwikkeld en verrijkt met technische kennis binnen de Wepro Academy en gaat hij binnenkort deelnemen aan de opleiding Projectmatig werken voor Engineers.
In zijn vrije tijd zoekt hij óók graag de uitdaging op, maar dan het liefst in de buitenlucht…
Dat Maarten ooit in de techniek terecht zou komen, is eigenlijk geen verrassing te noemen. Volgens zijn moeder was het namelijk al van jongs af aan zijn wens om uitvinder te worden. En nu werkt hij dus voor Wepro als projectmanager. “In die hoedanigheid stuur ik teams aan. We werken kort gezegd samen aan het opbouwen van machines. Een leuke, afwisselende job. Je bent de spin in het web, hebt contact met klanten en moet zorgen dat het team gemotiveerd blijft. Een hele verantwoordelijkheid! Wat het ook leuk maakt: het vertrouwen dat je krijgt om deze taak uit te voeren. Een super job dus!”
Altijd bezig
Dat Maarten in zijn vrije tijd ook graag uitdagingen opzoekt, staat vast: “ik heb wat ‘kleine’ hobby’s zoals sleutelen aan mijn brommer, auto en motor. Daarnaast heb ik thuis een eigen elektronicaplekje, waar ik nu bijvoorbeeld een platenspeler aan het reviseren ben. Ook staat er een zelfgebouwde 3D printer, ben ik een robotje aan het bouwen en programmeren en staan hier kasten vol elektronica om heerlijk naast mijn kantoorbaan nog een beetje te kunnen sleutelen.”
Maartens grote passie: de klimsport
Zijn échte grote passie is toch wel de klimsport. Van boulderen in een hal, sportklimmen op steile rotswanden in Duitsland of België tot de meer hardcore zaken als toerskiën en alpinisme. “Tijdens mijn studie ben ik in aanraking gekomen met de Twentse Studenten Alpen Club. Hier ben ik in 2012 lid van geworden en ik was direct verkocht. Ik ben gestart met een basiscursus en heb vervolgens steeds meer ervaring opgedaan. In 2014 durfde ik het aan om zelfstandig te gaan klimmen en sindsdien ben ik eigenlijk elk jaar wel in de Alpen te vinden. Vaak samen met Dominick, mijn vaste klimbuddy.”
Hoogtepunt: op 6200 meter hoogte in het Himalaya gebergte
“De mooiste tocht die ik ooit gemaakt hebt en ook letterlijk het hoogtepunt van mijn bergsport carrière: een prachtige tocht in het Nepalese Himalayagebergte, samen met Dominick. Het was de beklimming naar een top van een 6200 meter hoge berg, de Kayajo-Ri. Op deze hoogte zit je op een zuurstofpercentage van zo’n 45%, dus je kunt je voorstellen dat dat mega zwaar is. Maar doordat ik in Nederland goed getraind had (dagelijks cardio, krachttraining of klimsport) en we na aankomst in Nepal eerst 2 weken op hoogte een acclimatisatie-rondtocht hebben gemaakt naar het Everest Basecamp, konden we goed omgaan met de hoogte en het zuurstoftekort.”
De tocht der tochten
“Ter voorbereiding van zo’n tocht ben je veel tijd kwijt. Van te voren moet je zaken zoals een permit, een drager, satelliet telefoon, materialen en tochtenvoedsel goed voor elkaar hebben. Als je hierin fouten maakt, is de kans aanwezig dat je de tocht vroegtijdig moet afblazen. Na al het geregel konden we eindelijk op pad. De heenweg ging perfect: het weer zat mee en we hadden voor de eerste twee dagen een drager ingehuurd. Zo hoefden we nog niet zelf alle zware spullen te tillen. Hierdoor bespaar je veel energie die je op een later moment keihard nodig hebt. Toen we ons eigen basecamp bereikt hadden, hebben we onze tent opgezet. Vanuit daar zijn we aan de beklimming van de Kyajo-Ri begonnen. In de 5 dagen die we hiervoor nodig hadden, zijn we letterlijk niemand tegen gekomen. Het was een hele gevarieerde klim: er zat een stuk rotsklimmen in, we moesten over gletsjers, steile sneeuwvelden en een deel ijsklimmen: een heel avontuur! De terugweg was een ander verhaal. Het weer werd slechter en we kwamen in een sneeuwstorm terecht. Het zicht was slecht en we zaten heel dicht bij een onweersbui. De bliksem is zelfs ingeslagen in de berg, dus je kunt je voorstellen dat dat wel even spannend was.” Moe maar voldaan hebben we het er zonder verdere kleerscheuren vanaf gebracht.
Rust & creativiteit
“Zowel in mijn werk als tijdens het klimmen is het van belang ook in lastige situaties de rust te bewaren. In beide gevallen kom je steevast voor onverwachte situaties te staan, waarin je een weloverwogen keuze moet maken. Niet gebaseerd op emotie, maar vooral op feiten. Het uiteindelijke doel, of dat nou op kantoor of in de bergen is, blijft te allen tijde het behalen van je einddoel. Of een bewuste keuze om het einddoel niet te halen, maar wel een plan B bedenken. Het bedenken van creatieve oplossingen en een mooie team effort neerzetten, dat is waar ik van houd!”