Maarten Jansen

Maarten Jansen (34 jaar) streeft in zijn functie naar twee dingen: dat zijn team van 24 Engineers aan mooie dingen werkt én dat opdrachtgevers de toegevoegde waarde van Wepro ervaren. Hij is Senior Team- en accountmanager (Sales Consultant) bij het ingenieursbureau. ‘Ik ben nog geen enkele baan tegengekomen die ik leuker vind dan deze.’

‘Goed luisteren naar de wensen is essentieel’

Hij vindt techniek een prachtig vak, maar Maarten merkte al tijdens zijn studie dat zijn intrinsieke motivatie meer ligt in het contact met mensen. Hij rondde eerst de HTS autotechniek af in Arnhem. Om zijn blik te verbreden, deed hij daarna een kopstudie bedrijfskunde BK5 in Enschede. ‘Daar volgde ik vakken op het gebied van management, organisatie en financiën. Uiteindelijk ben ik na mijn studie bij een bedrijf als productmanager aan de slag gegaan. Maar na drie jaar zocht ik iets anders. Mensen om me heen zeiden: je moet meer doen met je communicatieve vaardigheden.’

Maarten Jansen

Aan de ene kant werkgever voor je team, aan de andere kant partner voor opdrachtgevers

Die bleken bijzonder goed van pas te komen bij de functie van team- en accountmanager werktuigbouwkunde bij Wepro. Hij zag deze vacature zes jaar geleden langskomen. Hij kende het ingenieursbureau doordat hij er tussen zijn studies tijdelijk projecten deed. ‘De functie sprak me aan vanwege de veelzijdigheid. Je bent aan de ene kant werkgever voor je team, aan de andere kant partner voor opdrachtgevers. Hoewel het vak mij boeide, was het een sprong in het diepe. De saleskant was namelijk compleet nieuw voor me. Dat vond ik in de begintijd best spannend. Gaandeweg kreeg ik meer ervaring en ontwikkelde ik mijn eigen stijl.’

 

Veelbelovende engineer

Toch kijkt hij positief terug op de eerste jaren als team- en accountmanager. ‘Ik was aan het opbouwen. Dat vraagt om doorzettingsvermogen en stressbestendigheid. Tegelijkertijd is het de periode waarin ik mooie successen kon boeken. Mijn handtekening onder een arbeidscontract zetten met een veelbelovende engineer is mooi. Dat geldt ook voor het eerste project dat ik bij een opdrachtgever binnenhaalde. Soms nam ik zorgen van mijn mannen mee naar huis, maar door de jaren heen leerde ik steeds beter relativeren.’

Betrouwbaar

Van die investeringen in de eerste jaren plukt hij nu de vruchten. Hij heeft een stabiel team van engineers én een groot aantal vaste opdrachtgevers. Zijn stijl? Die kenmerkt zich door betrouwbaarheid en deskundigheid. ‘Ik zeg wat ik doe én doe wat ik zeg. Ik sta voor mijn team. En sluit mooi aan bij de kernwaarden van Wepro, commitment en wederkerigheid. Ik luister goed naar hun wensen en ambities en streef ernaar die samen met hen vorm te geven en te ontwikkelen. daarop in te spelen. Onze mensen zijn cruciaal, dus op hen zijn we heel zuinig. Bij mijn opdrachtgevers komt mijn deskundigheid op het gebied van techniek van pas. Ik stel de juiste vragen en vraag door. Dat waarderen zij. Die verdieping is de meerwaarde die wij als Wepro bieden. Ik hou van inhoud, dus ik heb contact als we iets zinvols te bespreken hebben.’

Geen dag hetzelfde

In die zes jaar verschoof het accent in zijn functie dus van een team opbouwen naar een team managen. Toch bleven sommige dingen hetzelfde. ‘De afwisseling, bijvoorbeeld. De ene dag voer ik een beoordelingsgesprek, de volgende dag ga ik bij een klant op bezoek. Tussendoor los ik vragen op of doe ik acquisitie. Nooit doe ik urenlang hetzelfde. Dat maakt het zo leuk.’

Minder positieve kanten zijn er natuurlijk ook. ‘Als een project niet doorgaat, is dat altijd teleurstellend. En heel af en toe kan een fijne collega in je team ervoor kiezen om te vertrekken. Soms met tranen in de ogen. Dat hoort erbij.’

Professionele en mensgerichte werkgever

Wepro is een prettige en professionele werkgever, vindt Maarten. Hij is pas vader geworden van een zoontje, dus maakt hij ook graag tijd voor zijn rol als vader. ‘Wepro biedt daar op een prettige manier de ruimte voor zodat ik mijn werk goed kan blijven doen. Werk en privé is daardoor in balans. Wepro heeft ook oog voor het menselijke aspect, ook bijvoorbeeld als een medewerker een moeilijke tijd doormaakt. Als werkgever maakt Wepro zo het verschil.’