Marco van Es

Installatietechniek is al sinds 1987 zijn vak. De loopbaan van Marco van Es (52 jaar) is gevarieerd, zijn lijst van gevolgde cursussen omvangrijk. Hij blijft zich graag verder ontwikkelen. Het was één van de redenen om in juni 2018 een contract te tekenen bij Wepro. “Het bureau heeft alles goed geregeld.”

In de jaren tachtig volgde Marco de lts en mts Elektrotechniek. Zijn eerste baan vervulde hij bij GTI-Utrecht, nu onderdeel van energiebedrijf Engie. “Het installatiebedrijf verzorgde allerlei projecten in de utiliteitsbouw. Ik startte daar als monteur en kreeg na twee jaar de kans om planktekenaar te worden. Dat was nog het echte handwerk. Met inktpennen tekenden we aan de tekentafel op calque. Snel daarna kwam AutoCAD op, waar ik toen verschillende opleidingen voor heb gevolgd. Ook daarna deed ik elk jaar wel een vaktraining, bijvoorbeeld over VCA of een NEN-norm.”

Marco van Es

Afwisseling in opdrachten

Na een dienstverband van elf jaar bij deze werkgever wilde hij verder kijken. “Ik bleef er een beetje hangen. Wisselen van functie was lastig. Daarom heb ik sinds 1999 vooral bij detacheringsbedrijven en adviesbureaus in de installatiebranche gewerkt. Altijd als tekenaar, ontwerper, werkvoorbereider of een combinatie daarvan. Af en toe veranderen van baan, daar heb ik geen enkele moeite mee. Een andere locatie, nieuwe mensen met frisse ideeën: dat vind ik leuk. Door flexibel te zijn, blijf je bovendien altijd aan het werk. Soms is een opdracht wat verder rijden van Tienhoven aan de Lek, waar ik met mijn gezin woon. Maar je weet dat het tijdelijk is.”

 

Werkvoorbereider

Op 1 juni 2018 switchte hij naar Wepro, dat voor hem geen onbekende naam was. Team- en accountmanager Roy Krooneman benaderde hem voor een leuk project als werkvoorbereider bij opdrachtgever BAM Bouw en Techniek. Het gesprek verliep vlot, het contract was snel getekend. “Alles is goed geregeld bij Wepro. Alle randvoorwaarden kloppen altijd.”

Variatie

Inmiddels werkt hij ruim een jaar op het project bij BAM Bouw en Techniek in Midden-Nederland. “Bij de afdeling Technisch beheer heb ik het E-onderhoud van een aantal gebouwen onder mijn hoede, bijvoorbeeld van de Johan Cruijf ArenA in Amsterdam, de Secoya Campus, het Centraal Museum in Utrecht en het kantoorgebouw van Sanoma in Hoofddorp. Offertes aanvragen, calculaties maken, onderdelen bestellen, een nieuwe brandmeldinstallatie uitdenken, storingen oplossen, monteurs aanmelden: het werk is gevarieerd.”

Voorlopig zit Marco prima op zijn plek. Hij ziet vanzelf of er iets nieuws op zijn pad komt. “Tekenen doe ik nu bijna niet, maar misschien later weer. Waarschijnlijk ga ik een cursus over BIM – Bouw Informatie Model – volgen. Bouwdisciplines werken dan samen in één 3D-model. Roy en ik onderzoeken de mogelijkheden hiervoor. Regelmatig spreken we elkaar.”

Goede mix van jong en oud

Omdat Marco verschillende werkgevers had, weet hij dat Wepro zich juist daarin onderscheidt van andere bureaus. “Ik merk het grootste verschil in het contact met mensen. Met mijn team- en accountmanager Roy overleg ik elke maand. Andere werkgevers zag ik soms maanden niet. Daarnaast heb ik regelmatig contact met Wepro-collega’s. Ik ben bij twee vakgroepoverleggen geweest: de eerste ging over BIM, de tweede over duurzaamheid. Erg interessant. Bij uitjes probeer ik altijd aanwezig te zijn. zoals bij de kerstborrel, het bowlen en de barbecue. Het is leuk om collega’s te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Het team is een goede mix van jong en oud. Zo kwam ik oud-collega van GTI weer tegen bij Wepro.”

Vrijwilligerswerk

Ook buiten werktijd is Marco een sociaal mens. Hij is vrijwilliger bij de kerk en verzorgt daar samen met een andere expert alle elektraklussen. “Verder ben ik verkeersregelaar bij hardloopwedstrijden en help ik bij de organisatie van wielerwedstrijden in de polder. Vroeger deed ik die sporten zelf, maar nu heb ik last van mijn heup. Dan komt het er minder van.” Marco en zijn vrouw zijn 27 jaar getrouwd en hebben drie dochters, die allemaal starten of bezig zijn met een studie. “Onze oudste doet een bachelorstudie Land- en Water Management, onze middelste dochter start met bestuurskunde en de jongste is bezig om onderwijsassistent te worden. Techniek? Dat vonden ze niks. Geen probleem hoor!”