Mert Orhan

Zeven verschillende projecten in drieënhalf jaar tijd: meteen na het afronden van zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht is Mert (29) bij Wepro aan de slag gegaan. De keuze voor Wepro was weloverwogen. Mert vertelt: 

“De wereld van techniek is enorm breed en ik wilde niet gelijk een keuze maken voor een specifieke sector. Via Wepro krijg ik de mogelijkheid om verschillende bedrijven en branches te leren kennen en dat is voor mij heel waardevol.”

bewuste keuze voor projectmatig werken

Tijdens zijn studie Werktuigbouwkunde kwam Mert met Wepro in aanraking: “Ik was op zoek naar een stage en raakte met een collega aan de praat tijdens een netwerkdag op de hogeschool.” Tot een stage leidde het niet, maar de banden waren gelegd en de klik was er. “Na m’n studie kwam ik weer in contact met Wepro en ben ik uitgenodigd voor een gesprek. Daar hield ik een fijn gevoel aan over. Dat goede gevoel, in combinatie met de mogelijkheid tot projectmatig werken, gaven voor mij de doorslag om bij Wepro aan de slag te gaan.”

“Ik heb de mogelijkheid gehad om bij verschillende, meer traditionele ingenieursbureaus in dienst te gaan. Ik heb bewust gekozen voor Wepro, omdat Wepro me de mogelijkheid biedt om de techniekwereld te verkennen. Er valt zoveel te ontdekken en ik wilde op voorhand niet de keuze maken voor één specifiek bedrijf en daarmee één specifieke branche, want daarmee sluit je ook een hoop uit. Wepro heeft een enorm netwerk en daarmee gaan er veel deuren open die anders misschien gesloten blijven. Dat is heel interessant, met name voor starters, omdat je als beginnende engineer vaak nog niet zoveel inzicht hebt.”

Van pluimvee tot Turbocharger

De projectenteller staat inmiddels op 7. Op dit moment werkt Mert, die overigens ook in zijn vrije tijd bezig is met verschillende (metaalbewerkings)projectjes, aan een opdracht voor Mitsubishi Turbocharger and Engine Europe (MTEE) in Almere. Daarvoor heeft hij onder andere gewerkt voor Rademaker in de voedingsindustrie en Meyn, marktleider in de productie van pluimveeverwerkingsapparatuur. “Mijn project bij Meyn is goed bevallen. Ik kwam aanvankelijk binnen voor een project van acht maanden en ik ben er uiteindelijk anderhalf jaar aan het werk geweest. Ik ben er in feite doorgegroeid. Ik leerde steeds meer en kreeg ook steeds meer verantwoordelijkheid. Bij Meyn heb ik een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een implementatiesysteem dat het werk van engineers gemakkelijker maakt. Daarbij ben ik gedurende het hele proces betrokken geweest en dat heeft mij veel nieuwe inzichten opgeleverd.”

Ook het huidige project bij MTEE bevalt goed. Vanaf het moment van projectinventarisatie was Mert al enthousiast. “Automotive is een nieuwe branche voor mij en zowel het project als het bedrijf Mitsubishi sprak mij gelijk aan.” Als onderdeel van zijn project is Mert voornamelijk bezig met design engineering voor het verbeteren van de assemblagemachines voor de Turbochargers. “De Turbocharger an sich is natuurlijk een heel interessant product”, aldus Mert. De Turbocharger wordt bovenop het motorblok van een auto gezet en voorziet de motor van extra vermogen. Mert legt uit: “ De Turbocharger heeft twee slakkenhuizen: aan de ene kant komt de warme lucht van de motor binnen waardoor de turbine gaat draaien en via de andere kant wordt extra lucht aangezogen, die vervolgens terug de motor in wordt geblazen.”

Binnen MTEE krijgt Mert de kans om te werken aan meerdere projecten tegelijkertijd. “Afwisseling in m’n werkzaamheden is belangrijk voor me en dat zorgt voor extra uitdaging. Bij MTEE krijg ik bovendien veel vrijheid om te testen. Die vrijheid maakt m’n werk nóg leerzamer.”

“Wepro heeft een enorm netwerk en daarmee gaan er veel deuren open die anders misschien gesloten blijven.”

wepro als basis

Als engineer bij Wepro voer je je opdrachten uit op locatie bij de opdrachtgever. Dat maakt voor Mert de binding met Wepro niet minder groot. “Wepro vormt voor mij écht de basis. Ik heb wekelijks contact met Reno, mijn Team- en Accountmanager, en we zien elkaar eens in de vier of vijf weken. Dat is meestal op kantoor bij Wepro of bij de opdrachtgever, maar zo nu en dan spreken we ook ergens anders af en dan eten we wat.”

Die binding met Wepro blijkt wel uit de laatste welkomstbijeenkomst die werd georganiseerd in Leusden. Daar was Mert aanwezig om kennis te maken met nieuwe collega’s en hen te vertellen over werken bij Wepro. “Ik vind het leuk om nieuwe collega’s daarover bij te praten en denk dat het hen op weg kan helpen. Ik weet uit ervaring hoe leerzaam het projectmatig werken via Wepro is en ik breng dat graag aan anderen over.”

Wepro-collega’s zitten verspreid over honderden verschillende opdrachtgevers. Voor Mert betekent dit dat hij bij feestjes, kennissessies en vakgroepoverleggen zoveel mogelijk aanwezig probeert te zijn. “Als er een interessant event wordt georganiseerd, dan probeer ik erbij te zijn. Ik waardeer dat er veel wordt georganiseerd. Ik kijk er altijd naar uit om m’n collega’s te zien en gezellig bij te praten en nieuwe ervaringen te delen. Je kunt veel van elkaar leren.”

doorgroeien

Mert is ambitieus: “Groei is belangrijk voor me en ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn technische kennis bij te spijkeren en me verder te ontwikkelen. Doordat ik aan projecten werk voor verschillende bedrijven leer ik on the job. Bij ieder bedrijf is er wel wat nieuws te leren, bijvoorbeeld omdat er op een eigen manier gewerkt wordt. Hierdoor leer je om anders naar processen te kijken.”

Naast vakinhoudelijk wil Mert zich ook op sociaal vlak doorontwikkelen. Zo wil hij leren om nog effectiever te communiceren. “In de toekomst wil ik graag doorgroeien tot projectleider of projectmanager, eventueel met een salesachtergrond. Ik krijg energie van het werken met mensen en houd van persoonlijk contact. Om zo effectief mogelijk te kunnen samenwerken en het meeste uit gesprekken te kunnen halen is het belangrijk om communicatief sterk te zijn.”

Mert voelt zich op zijn plek bij Wepro. Zijn huidige project loopt nog tot maart, al liggen er voor Mert ook daarna veel kansen om zich verder te ontwikkelen bij MTEE. De komende weken zullen uitwijzen wat de volgende uitdaging wordt. “Ik heb het nu heel erg naar mijn zin bij Mitsubishi, maar tegelijkertijd is er nog veel meer te ontdekken…”.