Ruud Koopman
Ruud is 37 jaar en woont met z’n gezin in Hardenberg. Momenteel werkt hij op projectbasis bij Rollepaal in Dedemsvaart. Ook naast zijn werk als Mechanical Engineer heeft Ruud een bezig bestaan. Zo is hij druk met klussen in en om het huis. “Dat krijg je nou eenmaal met een eigen woning”, zegt hij met een glimlach. “Als het ene project af is, staat het volgende project alweer klaar. Ik kan veel zelf en vind het ook leuk om te doen, dus dat scheelt.”
Naast klussen sport Ruud ook graag. Wielrennen, welteverstaan. “Zelf probeer ik twee of drie keer in de week op de fiets te stappen.” Rond Hemelvaart is hij met een groep vrienden naar Luxemburg gegaan om daar door de bergen te fietsen. “Hoogtemeters maken, dat vind ik gaaf om te doen!”
voorliefde voor auto's
Ruud heeft nog een andere grote passie: auto’s. Zelf heeft hij een heuse Porsche 944 in de garage staan. Althans, in de garage van zijn ouders, want daar staat ‘ie al een tijdje stil. “Het is een Porsche uit 1985, een hobby-auto. Stukje bij beetje wil ik hem rijklaar maken, maar daar heb ik tot nu toe helaas weinig tijd voor gehad…”
Ruuds passie voor auto’s heeft ertoe geleid dat hij in 2006 besluit om Autotechniek te studeren aan de hts in Arnhem. “De studierichting die ik heb gevolgd komt redelijk overeen met Werktuigbouwkunde, aangevuld met een aantal auto-technische vakken. Gaandeweg ben ik er dan ook achter gekomen dat dát wat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd, best breed toepasbaar is. Bij de onderwerpen waar ik bij Rollepaal aan werk, kan ik prima met mijn opleidingsachtergrond uit de voeten.”
de industrie verder verkennen
Zijn opleiding aan de hts levert Ruud dus een brede werktuigbouwkundige basiskennis op. Met die kennis treedt Ruud in dienst bij een raadgevend ingenieursbureau, waar hij met name sterkteberekeningen uitvoert. Omdat hij het werk nét wat te theoretisch vindt, besluit hij de overstap te maken naar een technisch dienstverlener. Ruud hoopt daar wat meer aan de ‘ontwerpzijde van de techniek’ terecht te komen, maar de praktijk valt anders uit. Op dat moment komt hij in contact met Wepro en inmiddels zijn we maar liefst acht projecten verder.
“Toen ik aan het begin van mijn carrière stond was ik wat zoekende en via Wepro heb ik de kans gekregen om de industrie verder te verkennen. De opdrachtgevers waarbij ik via Wepro werk en de projecten die ik doe sluiten eigenlijk altijd aan bij mijn interesses. Door de jaren heen heb ik een breed stuk werkervaring opgedaan en ik merk ook dat mijn taken en verantwoordelijkheden bij ieder project verder uitbreiden. Dat betekent dat ik mezelf continu ontwikkel. De aandacht die Wepro besteedt aan loopbaanbegeleiding, onder andere door het faciliteren van cursussen en trainingen, heeft daarin een belangrijke bijdrage geleverd. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor me en ik maak dankbaar gebruik van de mogelijkheden die Wepro mij biedt.”
"Je denkt bij het maken van een ontwerp zo goed mogelijk na over functie, maakbaarheid, prijs en assemblage, maar je kunt aan de voorkant nooit het hele plaatje vatten."
Ruud Koopman, Mechanical Engineer
construeren uit plaat en methodisch ontwerpen
De Wepro Academy is in het leven geroepen om collega’s alle benodigde handvatten te bieden voor zelfontplooiing en het waarmaken van ambities. Het is dan ook mooi om te zien wanneer collega’s daar optimaal gebruik van maken. Ruud heeft in de loop van de tijd verschillende cursussen gevolgd. “Construeren uit Plaat was een hele interessante. Je leert niet alleen wat je allemaal uit plaatwerk kunt halen, maar kijkt ook op een meer fundamentele manier naar het probleem dat je eigenlijk probeert op te lossen.”
Als aanvulling daarop heeft Ruud ook de cursus ‘Methodisch Ontwerpen’ gevolgd. “Die cursus was geen onderdeel van de Academy, maar in overleg met m’n Team- en Accountmanager Maarten heb ik ‘m toch kunnen volgen. Ik wilde leren hoe ik een betere structuur kan aanbrengen tijdens ontwerptrajecten om tot nog betere oplossingen te komen. Tijdens de cursus zijn we dieper ingegaan op besluitvormingsanalyse en DFMA (Design for Manufacture and Assembly). Hoe kun je het aantal montagestoppen beperken en zo de doorlooptijd voor assemblage en productie verder versnellen? Dat zijn vraagstukken waar ik in de dagelijkse praktijk veel mee te maken heb. De kennis die ik tijdens de cursus heb opgedaan is daardoor heel waardevol.”
dubbelrol bij Rollepaal
Sinds juli 2023 werkt Ruud op projectbasis bij Rollepaal. Rollepaal ontwikkelt en produceert machines die worden gebruikt voor de productie van kunststof buizen. Bij Rollepaal is Ruud vier dagen in de week bezig met projectengineering, waarbij hij onder andere verantwoordelijk is voor het uitwerken van klantorders en het meedenken met vragen uit het werkveld. Dat werk is multidisciplinair, omdat mechanical, software en hardware engineers allemaal werken aan dezelfde machines. Een goede onderlinge afstemming is dus essentieel.
Eén dag in de week is Ruud (mede)verantwoordelijk voor het verder optimaliseren van de PLM-omgeving (Product Lifecycle Management). In die rol houdt hij zich bezig met het inrichten van het PDM-pakket (Product Data Management) om van daaruit de koppeling met een ERP-pakket (Enterprise Resource Planning) te kunnen maken. “Het is een mooie uitdaging om niet alleen bezig te zijn met de uitvoerende kant van engineering, maar om ook kritisch te kijken naar de vormgeving van je eigen functie en hoe processen nóg efficiënter kunnen worden ingericht. Die dynamiek bevalt me heel goed en het is vooral de technisch inhoudelijke kant van de rol die me aanspreekt. De combinatie van vier dagen engineeringswerk en één dag bezig zijn met het proces is iets wat ik in de toekomst graag zou willen blijven doen.”
veel afwisseling en snel schakelen
Het project bij Rollepaal bevalt Ruud goed. Dat komt onder andere doordat hij veel afwisseling heeft in zijn werkzaamheden. “Een extrusielijn bestaat uit een aantal machines die verschillende dingen doen en volledig anders zijn qua ontwerp. Dat maakt ook dat er grote verschillen zitten tussen bijvoorbeeld het werken aan een trekbank en het werken aan een extruder. Doordat ik niet elke dag aan dezelfde machine werk heb ik diversiteit in mijn werk en dat vind ik fijn.”
Wat Ruud in het bijzonder aanspreekt bij Rollepaal is de flexibiliteit en wendbaarheid van de organisatie. Het dynamische karakter van het bedrijf maakt het mogelijk is om snel te itereren. “Je denkt bij het maken van een ontwerp zo goed mogelijk na over functie, maakbaarheid, prijs en assemblage, maar je kunt aan de voorkant nooit het hele plaatje vatten. Het fijne van Rollepaal is dat de lijnen kort zijn en dat ook de verspaning in-house plaatsvindt. Er is veel kennis in huis en er is snel terugkoppeling over hoe een oplossing in de werkelijkheid bevalt. Als field engineers in de praktijk tegen problemen aanlopen voorzien zij ons van feedback en nieuwe ideeën, waarmee wij snel kunnen schakelen en verder kunnen optimaliseren. Dat maakt het bovendien heel leerzaam om bij Rollepaal te werken.”
een slimme stap
Na bijna tien jaar Wepro heeft Ruud het nog goed naar zijn zin. In die tien jaar heeft hij kunnen ervaren wat het werken op projectbasis inhoudt en weet hij als geen ander wat de voordelen ervan zijn. “De afwisseling tussen projecten is heel waardevol en zorgt ervoor dat je snel veel leert. Je leert goed met verandering omgaan waardoor je je in nieuwe situaties steeds beter wegwijs weet te maken. Geen enkel bedrijf is hetzelfde en iedere organisatie heeft zijn eigen werkwijzen. Zelf kwam ik met vijf jaar werkervaring bij Wepro terecht, maar in mijn ogen is Wepro juíst een hele slimme stap als je aan de start staat van je professionele carrière.”