Peter Lameris

Zorgvuldig stippelt electrical engineer Peter Lameris (29 jaar) zijn loopbaan uit. De verscheidenheid van opdrachtgevers en projecten bij Wepro maken dit mogelijk. 

“Ik leer continu bij en kan mijn carrière zelf vormgeven.”

Peter is in augustus voor de tweede keer vader geworden van zoon Aron. Het zijn mooie, maar ook drukke tijden voor hem, zijn vrouw Dorien en hun dochter Elin (2 jaar). “Aan hobby’s kom ik nu niet toe, want de kinderen gaan voor. Sinds mijn dochter is geboren werk ik minder dan 40 uur. Zo kan ik woensdagen met haar naar de speeltuin, een stuk fietsen, boekjes lezen of samen in de achtertuin van ons nieuwe huis in Zwolle werken. Die flexibiliteit biedt Wepro gelukkig.”

Peter Lameris

In dienstverband bij een bedrijf blijf je langer op één functie zitten

Het bevalt hem erg goed bij Wepro, waar Peter nu ruim 3,5 jaar werkt. Hier vindt hij precies wat hij zoekt: naast flexibiliteit zijn dat afwisseling, ontwikkeling en groei in projecten op het gebied van elektrotechniek. Op het vmbo-t en de mts was de keuze voor dit vakgebied snel gemaakt. “Toen ik mijn eigen radiootje heb gebouwd, wist ik dat ik daarin mijn opleiding wilde doen. Gaandeweg groeide de liefde voor machinebouw. Tijdens mijn eerste baan werkte ik bij Verbruggen Emmeloord aan de ontwikkeling van een palletiseermachine. Ik werd er in het diepe gegooid, maar heb ontzettend veel geleerd. Toch was het daarna tijd om verder te kijken. In een dienstverband bij een bedrijf blijf je langer op één functie zitten en raak je sneller uitgekeken.”

Je eigen route

Toen hij via LinkedIn liet weten interesse te hebben in een nieuwe functie, nam team- en accountmanager Martijn Schoonderbeek contact met hem op. “Hij belde mij en van het één kwam het ander. Wat ik aantrekkelijk vind aan Wepro, is dat je zelf je route kunt uitstippelen. Vaak kun je kiezen uit verschillende projecten, uit lange of korte trajecten. Ook de locatie is flexibel. Wij woonden voorheen in Utrecht en sinds een jaar dichter bij onze familie in Zwolle. Ik wist dat die switch eraan zou komen, dus ook daarom was Wepro voor mij aantrekkelijk. Ik ben inmiddels overgestapt van kantoor Amersfoort naar kantoor Meppel.”

Grote diversiteit

In de projecten die hij voor Wepro deed, was de diversiteit groot. Hij werkte als Electrical Engineer bij machinebouwers voor de veevoederindustrie, maar ook bij eRem, een bedrijf in gas, olie en chemische industrie. “Zo kon ik verschillende takken van sport leren kennen. Heel leerzaam. Bij eRem was ik projectengineer in de panelenbouw. Budgetten, klantcontact, transport afstemmen: bij dat project deed ik meer regelwerk dan engineering. Leuk, maar het lag mij niet helemaal. Je weet overal iets vanaf, maar het heeft minder diepgang. Ook uit mijn iScreen-profiel kwam dat naar voren dat engineeren het beste bij me past.”

Rubber stapelen

Bij het volgende project bij Blueprint Automation in Woerden, een bedrijf dat slimme verpakkingsoplossingen ontwikkelt, was de balans precies goed. “In een korte tijd kon ik de diepte in. Daar was ik deel van het team Electrical Engineers, dat een complexe verpakkingslijn ontwierp. Bijvoorbeeld een lijn die zakjes chips in een doos plaatst. Dan draait het om geavanceerde technische oplossingen, waarbij verschillende disciplines nauw samenwerken. Dat is wat ik echt wil: met engineeren een efficiënte oplossing verzinnen. Liefst met nieuwe technieken en de juiste tooling.”

Ook zijn huidige project bij VMI Holland ligt in die lijn. “In Epe ontwikkelt het bedrijf machines die autobanden maken. In dat productieproces wordt rubber eerst gekneed en gemixt en komt het daarna als een lange lat uit een machine. Voordat de band in lagen wordt opgebouwd, krijgt het rubber een antiplaklaagje en wordt het in lagen op een pallet gestapeld. Op mijn afdeling ontwerpen wij dat type machine in EPLAN. Ik zorg voor het ontwerp van de elektrokast en selecteer de juiste componenten, sensoren en lichtschermen. Wij hebben dagelijks contact met de fabriek in China, die de machines bouwt. Heel afwisselend.”

Goede mentor

Tot nu toe werkt Peter vooral als hardware engineer, maar hij heeft de ambitie om tot software engineer door te groeien. “In die rol ontwerp je de besturing van het proces. Die stap wil ik graag zetten. Net als mijn vorige team- en accountmanager Martijn begeleidt mijn team- en accountmanager Danny Goosen mij hierbij. In de rol van mentor geeft hij tips en trucs voor de korte termijn en denkt hij mee over mijn ideeën over de toekomst.” Peter vindt dat hij op zijn plek zit. “De flow bij Wepro vind ik heel goed. Ik krijg alle kansen. Zo ga ik waarschijnlijk een aanvullende softwareopleiding van Siemens doen. Danny houdt zijn ogen open voor een traineeship waarin ik mij op software engineering kan richten, zonder dat ik de hele wereld hoef af te reizen. Dat is met m’n gezin nu niet handig.”

Goud waard

“Gevraagd naar tips voor Wepro, noemt Peter nog meer kennisdeling. Dat gebeurt natuurlijk nu al in het vakgroepoverleg. Ook was er laatst een presentatie van een ervaren engineer over EPLAN. Het is goed dat Wepro daarin investeert, want jonge engineers kunnen die tips meteen bij opdrachtgevers toepassen. Ervaringen delen is goud waard.”