Peter Lameris

Peter (31) is sinds 2016 in dienst bij Wepro als Electrical engineer. Inmiddels heeft Peter acht projecten uitgevoerd en is hij gespecialiseerd EPLAN tekenaar.

Peter woont samen met zijn vrouw en kinderen in Overijssel. Peter heeft zijn vrouw leren kennen toen zij beide aan een project werkten. In zijn vrije tijd speelt Peter piano, rijdt hij motor en maakt graag een wandeling. Ook doet hij graag iets leuks met zijn vrienden of familie.

Peter Lameris

Interesse voor techniek

Tijdens de middelbare schooltijd is de interesse van Peter voor techniek ontstaan. Het begon met een fietslampje en een dynamo en uiteindelijk maakt hij op school tijdens een project een radio met een klasgenoot. Zijn interesse voor techniek groeide en Peter ontdekte dat, na wat ‘snuffelen’ aan andere vormen van techniek, elektrotechniek zijn grootste interesse had. Na de middelbare school besloot Peter dan ook te starten met de opleiding elektrotechniek op het mbo. Daar ontdekte hij al snel dat hij de automatiseringskant op wilde, maar dat ging niet helemaal vanzelf. Zijn docenten adviseerden hem eerst de monteursopleiding, zodat hij daarna verder kon doorgroeien naar installateur of technicus. Peter volgt het advies op en koos vervolgens een specifieke opleiding voor industriële automatisering.

Ervaring opdoen is key

Tijdens zijn schoolperiode heeft Peter stage gelopen bij verschillende bedrijven. Bij zijn laatste stagebedrijf, waar hij afstudeerde, is hij zijn carrière gestart. “Bij dat bedrijf leerde ik heel veel, ik kon mezelf daar echt nog flink verder ontplooien. Een echte uitdaging!”

Na 2,5 jaar merkt Peter dat hij uitgekeken raakt en dat de reisafstand toch erg groot was (Utrecht – Emmeloord). “Ik wilde graag doorgroeien als software engineer, ik wilde de volgende stap maken”. Peter vond een baan in Breukelen bij een bedrijf dat veel aan automatisering doet. Na een maand bleek dit geen goede match te zijn; Peter begon daar als monteur en zou hier verder doorgroeien, echter dit traject bleek in de praktijk voor hem veel te lang te duren. Toen kwam Wepro in beeld. “Wepro heeft mij in die fase benaderd. Projectmatig werken leek mij wel interessant. Je kunt dan veel kennis op doen bij verschillende projecten die je uitvoert Bovendien werden mijn doorgroei mogelijkheden geschetst door de team- en accountmanager. Dat was voor mij doorslaggevend.”

Gespecialiseerd in EPLAN

Peter werkt bij Wepro als Electrical engineer en vindt meerdere kanten van het werk interessant. “Ik vind het waardevol om in een team te werken en om mee te denken aan verbeteringen of oplossingen. Ik denk bovendien graag out-of-the-box.”

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met de inrichting van EPLAN. “Ik kende de basis van EPLAN vanuit school en heb me hierin door de jaren heen verder gespecialiseerd.” EPLAN is een softwareprogramma waarin onder mee tekeningen en schema’s worden beheerd, gewijzigd en aangepast. Het programma is specifiek bedoeld voor elektrotechniek. Een bedrijf kan het inrichten zoals zij dit zelf wil, met eigen logo’s en eigen opbouw van schema’s, eventueel op basis van macro’s en bovendien in de nabije toekomst in een cloudomgeving. Hierdoor kan een engineer sneller werken. Naast 2D-tekeningen heeft het programma ook modulen waarin de panelen in 3D kunnen worden weergegeven.

Duurzaamheid staat centraal in zijn huidige project

Op dit moment is Peter projectmatig ingezet bij Bredenoord. Het bedrijf produceert, verkoopt en verhuurt energiesystemen en heeft onder meer de voeding voor televisiestations voor het EK en het Eurovisiesongfestival neergezet. “Bredenoord staat op dit gebied hoog aangeschreven vanwege de kwaliteit van de systemen. Ook richt mijn opdrachtgever zich sterk op duurzaamheid en dus duurzame oplossingen, waar in de huidige markt en tijd steeds meer vraag naar is. Gedacht kan worden aan aggregaten die werken op waterstof in plaats van diesel of aan batterijsystemen die in combinatie met een solarsysteem kunnen worden opgeladen door zonne-energie.”

Bredenoord houdt zich ook intern bezig met verduurzamen. Naast EPLAN moet er ook een PDM systeem worden ingericht zodat er gebruik wordt gemaakt van één bron in plaats van het gebruik van diverse locaties waar verouderde versies van schema’s zijn opgeslagen. Het is dus een veel bredere opdracht dan alleen het tekenwerk.

Duurzaamheid

De duurzaamheidsgedachte van de opdrachtgever waar Peter nu werkzaam is sluit goed aan bij Wepro. Ook Wepro zet zich in voor verduurzaming. “We hebben allemaal een duurzaamheidstraining gedaan. Daarin kregen we informatie over wat duurzaamheid nou eigenlijk is en hoe je dat ook in het klein zelf kan doen. Het gaat dan vooral om een stuk bewustwording die je zelf kunt vertalen naar gedrag. Ik vind het fijn dat Wepro daarin initiatief neemt.”

Maar de duurzaamheid zit ook in de persoonlijke ontwikkeling waar Wepro veel ruimte aan geeft. “Wepro heeft ook een duurzame visie qua werkgeverschap op langere termijn.” Peter heeft via Wepro al een aantal trainingen gevolgd waaronder de training projectmatig werken. In de toekomst zou Peter graag doorgroeien naar software engineer. “Als software engineer ga je nadenken over alle processtappen die bijvoorbeeld een machine moet doorlopen, tot aan het moment dat de machine uiteindelijk zelf ook daadwerkelijk in beweging komt. Ik vind dat heel interessant.’ Bovendien speelt hierin planning en organisatie ook een belangrijke rol. ‘Op dat vlak kan ik me nog zeker ontwikkelen, dit komt ook in de training uitgebreid aan bod.”

Persoonlijk contact

Regelmatig heeft Peter contact met zijn team- en accountmanagerSamen bespreken ze zaken als ambities en persoonlijke ontwikkeling maar ook privézaken. “Ik vind het fijn dat er bij Wepro een goed vangnet is, niet alleen van mijn team- en accountmanager, maar ook van mijn andere collega’s. Er wordt regelmatig een dag of vakgroepoverleg georganiseerd waarbij je samen met je collega’s bent. Hierdoor krijg je echt een teamgevoel.”