Rob Sikkema

Het mooie van het werken bij Wepro is dat je telkens een kijkje krijgt in een andere keuken. Voor Rob was dit dan ook een belangrijke reden om bij Wepro aan de slag te gaan. Wij gingen met hem in gesprek over zijn ervaring bij Wepro, de werkzaamheden binnen het project bij Alsema en zijn persoonlijke ontwikkeling.

samen ontdekken

Vers uit de schoolbanken en met een diploma op zak was Rob klaar voor de volgende stap. Wat die stap precies moest zijn, daar was hij nog niet helemaal over uit. Rob start als Project Controller bij een ingenieursbureau dat voornamelijk actief is in de maritieme sector, maar kijkt ondertussen ook verder. Op dat moment komt Wepro op zijn pad. Rob vertelt: “Ik was nog best wel zoekende toen ik in het najaar van 2022 met Wepro in contact kwam. Ik wist nog niet goed wat ik wilde en juist daarom sprak Wepro mij aan. Meerdere bedrijven van binnen bekijken en ervaring opdoen in allerlei branches: dat idee beviel me wel. Toen heb ik besloten om de overstap te maken.” 

Rob is 26 jaar en woont samen met zijn vriendin in Groningen. Sport is een van zijn grote passies. Hij is vijf keer in de week in de sportschool te vinden en voetbalt graag. Dat doet hij – helaas tussen de blessures door – bij VV Bareveld, in het dorp naast zijn geboorteplaats Wildervank. Daarnaast is Rob supporter van FC Groningen. 

 

van klimaatsystemen naar ondergrondse infra

In januari 2023 gaat Rob van start op zijn eerste project. Dat is bij Brink Climate Systems, leverancier van oplossingen voor het binnenklimaat van woningen en kleine utiliteitsgebouwen in Staphorst. Bij Brink gaat Rob aan de slag op de afdeling productbeheer. “Bij Brink ben ik onder andere verantwoordelijk geweest voor het opstellen en bijhouden van handleidingen voor verschillende apparaten. Deze documenten worden geraadpleegd bij onder andere de installatie van en het onderhoud aan de verschillende producten van Brink.” 

Sinds juli 2023 werkt Rob aan een project bij Alsema in Zuidlaren. Alsema is gespecialiseerd in het leggen, monteren en testen van kabels en leidingen. Dit doen zij zowel onshore als offshore. “Toen ik de kans kreeg om bij Alsema aan de slag te gaan was ik eigenlijk meteen enthousiast. De ondergrondse infra was helemaal nieuw voor me. Ik kende weinig van de branche en dat maakte me juist heel nieuwsgierig”, vertelt hij. Rob zit goed op z’n plek bij Alsema. “Inhoudelijk kan ik hier veel leren en dat biedt uitdaging. Daarnaast werk ik aan verschillende projecten tegelijkertijd en dat zorgt voor veel afwisseling”, vult hij aan. Bij Alsema is hij terechtgekomen in een leuk team. “Goed samenwerken is in mijn functie belangrijk en daarom heb ik veel contact met m’n projectcollega’s. Die dynamiek is heel fijn.”

 

“Stilstaan is niets voor mij. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en iedere dag nieuwe dingen leren."

streven naar het optimale

Bij Alsema houdt Rob zich bezig met een breed scala aan werkzaamheden. Zo heeft hij onlangs de bestaande leveranciersbeoordeling geoptimaliseerd. De leveranciersbeoordeling is een belangrijk onderdeel van meerdere ISO-normen. Rob legt uit: “Volgens die normen moeten leveranciers minimaal één keer per jaar worden beoordeeld op verschillende prestatiecriteria. De oorspronkelijke beoordeling was vrij beperkt en dat is een risico. Het vernieuwde format is uitgebreider en meer gedetailleerd. Dat zorgt voor extra betrouwbaarheid in de samenwerkingen met andere partijen.”

Een andere belangrijke taak van Rob is het uitvoeren van audits. Om te kunnen blijven voldoen aan verschillende kwaliteitsnormen vinden deze geregeld plaats. “Een van de laatste audits die we hebben afgerond is die voor het CKB, de controlerende organisatie voor het leggen van kabels en leidingen. We hebben bij verschillende projecten getoetst of de juiste documentatie aanwezig was en of de medewerkers over de juiste opleidingen en certificaten beschikken om de benodigde werkzaamheden uit te voeren.” 

Zien dat een implementatie werkt: daar krijgt Rob de meeste energie van. “Tijdens procesaudits leer je bijvoorbeeld veel over hoe een bedrijf functioneert en de inzichten vormen een belangrijke basis voor het optimaliseren van processen.” Zo heeft Rob een nieuwe manier geïntroduceerd voor het bijhouden van de weekplanning. “Mijn afdeling werkt nu met dat systeem en dat is mooi om te zien”, zegt hij met een glimlach.

 

altijd bezig met ontwikkeling

Rob is constant op zoek naar verbetering. Dat geldt niet alleen voor zijn werkzaamheden; ook persoonlijke groei is voor hem een belangrijke drijfveer. “Stilstaan is niets voor mij”, geeft hij aan. “Ik vind het belangrijk om veel uitdaging te hebben in de projecten die ik doe en de opdrachten waar ik aan werk. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en elke dag nieuwe dingen leren.” Om die woorden kracht bij te zetten maakt hij volop gebruik van de Wepro Academy. Zo heeft hij de trainingen Projectmatig Werken en Interpersoonlijke Vaardigheden afgerond. “De cursus Interpersoonlijke Vaardigheden kon op sommige momenten best confronterend zijn, maar dat maakte het tegelijkertijd heel leerzaam. Omgaan met anderen en goed kunnen samenwerken is belangrijk in mijn werk. Tijdens de training raak je je bewust van je eigen gedrag, je kwaliteiten en zeker ook je valkuilen…”

Op dit moment is Rob bezig met een cursus op het gebied van kwaliteitsmanagement. “Daarvan heb ik nu twee van de tien dagen achter de rug. De cursus is een mooie aanvulling op de studie die ik heb gevolgd en is wat meer praktijkgericht, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van herkenbare en alledaagse situaties. De kennis die ik opdoe kan ik daardoor meteen toepassen in mijn werk en daar leer je heel veel van.”