Ronald den Dekker
Sinds 2016 is collega Ronald den Dekker (41) actief binnen Wepro Ingenieursbureau. Ronald is samenwonend in Doetinchem met zijn partner en 2 kinderen (9 en 10 jaar). Ronald is echter opgegroeid in Gorinchem. Op latere leeftijd verhuist hij naar het oosten van het land.
De passie voor techniek komt mede doordat de vader van Ronald in de installatietechniek werkzaam was. “Het is er dus min of meer met de paplepel ingegoten. Ik heb ook thuis veel geklust en ging bovendien ook met mijn vader mee naar projecten op 15 jarige leeftijd. En hielp ik hem met sleutelen”.
Mijn keuze voor elektrotechniek was een gevoelskeuze
Tijdens de middelbare school periode (lts) maakte Ronald de keuze voor Elektrotechniek. “Er was geen directe reden voor mijn keuze, het ging meer op gevoel. Die keuze is me achteraf gesproken goed bevallen. Ik heb daarna op de mts dezelfde richting gedaan, met oriëntatie op installatietechniek”.
Na afronding van de mts ging Ronald aan de slag bij een machinebouwer. “Ik heb daar zo’n 2 jaar gewerkt. Ik heb vooral schakelkasten gebouwd, getest en in de lijn geplaatst. En vervolgens alles aangesloten. Bij deze machinebouwer werden niet alleen de machines gebouwd, maar ook ontwikkeld. Dat trok mijn bijzondere aandacht. Dus besloot ik om een extra studie op te pakken richting industriële automatisering en energietechniek. Doel was om na deze studie meer betrokken te raken bij het ontwerp van de machine.
Denken in oplossingen is mij op het lijf geschreven
Vervolgens ging Ronald aan de slag bij het huidige Suez waar hij zich vooral bezig hield met kleinere projecten. “Denk hierbij dan vooral aan de nieuwbouw van gemalen en pompen, sluizen en bruggen. Vanuit een rol als tekenaar/constructeur, waar ik de besturing tekende en berekeningen maakte. In deze fase van mijn carrière herinner ik me vooral nog dat ik op een project een behoorlijk spanningsverlies heb weten te traceren. Hiervoor bedacht ik een mooie oplossing die een flinke besparing zou opleveren. Dit soort projecten geeft mij een enorme voldoening”.
Drie jaar later kwam hij zijn huidige partner tegen en verhuisde Ronald naar het oosten van het land. Hij werd overgeplaatst naar de locatie Arnhem van Suez (op dat moment Cofely) en belandde op de afdeling “water solution” in de rol van junior engineer. Vrij kort daarna werd deze afdeling helaas opgeheven en ging Ronald aan de slag bij een ingenieursbureau. Hier schreef hij met name bestekken en concludeerde dat dit niet zijn passie is. “Het was voor mij te ver af van de echte techniek. Ik kwam ook niet meer buiten op projectlocaties, het was slechts bureauwerk. Niet wat ik ambieer”.
Ronald vervolgde zijn weg bij een koelmachinebouwer uit Gaanderen, op fietsafstand. In de drie jaar dat Ronald hier werkzaam was, heeft hij de ontwikkeling gemaakt naar de functie werkvoorbereider/engineer. “Het was een mooie tijd, waar ik nauw betrokken was bij de bouw van 12 luchtbehandelingskasten en 34 splitsunits voor booreilanden in de Kaspische Zee. Ik heb hier veel internationale contacten opgedaan, onder andere met russische engineers. Russen zijn erg van de details, niet flexibel en alles moet vastgelegd worden.
In deze periode bouwde het bedrijf vooral veel maatwerk en dus unieke producten. Er was veel ruimte voor ontwikkeling en eigen initiatieven. “Helaas brak in 2016 de economische crisis uit en hield mijn dienstverband op, simpelweg omdat projecten uitbleven. Ik kwam toen even in een dipje, van heel hard rennen stond alles plotsklaps ineens op de rem”.
Afwisselende projecten levert je veel kennis en ervaring op
“Ik had eerder in 2011 al contacten opgebouwd met Wepro. Destijds klonk de propositie van Wepro al erg interessant, echter ik kon me toen nog niet helemaal vinden in projectenwerk. Ik wilde graag bij een eindklant werken en niet via een bureau die je steeds naar nieuwe opdrachtgevers stuurt”.
Gedurende de daaropvolgende jaren, waarin Ronald dus een aantal verschillende werkervaringen heeft opgedaan, stelde hij vast dat het wisselen van werkgever hem steeds veel nieuwe kennis en ervaring heeft opgeleverd. Tevens merkte hij dat hij juist wél een type is die steeds met nieuwe dingen bezig wil zijn in plaats van routinematige werkzaamheden. “Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn mening over projectmatig werken diende bij te stellen. Vervolgens heb ik Wepro benaderd en kwam ik in gesprek met de team- en accountmanager in Arnhem. Hij heeft mij over de streep getrokken. Hij gaf mij vertrouwen en het gevoel dat hij ook zou waarmaken, waar hij voor staat. Daarin doelde hij op mijn ontwikkeling en natuurlijk alle overige randvoorwaarden. Ik had en heb bij Wepro echt het gevoel dat je erbij hoort, serieus genomen wordt op een gelijkwaardig niveau, naast werkvreugde. Daar waar andere partijen je meer als een nummer beschouwen en letterlijk voora; de marktwaarde van jou als persoon zien”.
Eplan biedt ongekende mogelijkheden
En zo startte Ronald in 2016 zijn carrière bij Wepro Ingenieursbureau. Na een kort eerste project bij een elektrotechnisch bedrijf in Deventer, werd Ronald vervolgens ingezet op een project in Heteren. De bedoeling was dat Ronald aanvankelijk kort zou worden ingewerkt op het hoofdkantoor te Boekel. Weken werden echter maanden en zo besloot Ronald in goed overleg met zijn team- en accountmanager om dit project niet voort te zetten.
“Ook dat is Wepro, je kunt je bevindingen prima met elkaar delen en er wordt bovendien ook direct op geschakeld. Zo kon ik vrij snel weer dichterbij huis (Aalten) op een nieuw project aan de slag op de afdeling R&D. Samen met het afdelingshoofd hebben we een machine aangepakt, die niet goed functioneerde. Met ondersteuning van EPLAN hebben we het schemapakket voor de ombouw van deze eierverwerkingsmachine weten terug te brengen naar een proces van enkele minuten dagen. Daarvoor duurde dit meerdere weken, dus er werd aanzienlijke tijdwinst geboekt”.
Het volgende project was in Varsseveld bij een specialist in high-tech systeemoplossingen. Hier worden onder meer containers voor datacentra gemaakt. “Men maakt ook hier gebruik van het programma EPLAN, echter dit pakket werd niet optimaal ingezet. Zo was letterlijk alles in één schemapakket ondergebracht. Alles stond door elkaar en was bovendien zeer onoverzichtelijk. Ik ben begonnen de intelligentie van de bekabeling in EPLAN goed neer te zetten. Na een week had ik dit spits en was nu voor alle projecten toepasbaar. De opdrachtgever was blij verrast en zeer content met het resultaat”.
Zijn huidige project vindt plaats in Enter. Ronald houdt zich bezig met het engineeren van de beveiliging en besturing in de hoogspanningstechniek. Ook hier dient EPLAN weer als basis. “Ik kan hier veel bijdragen en kennis delen van al mijn vergaarde kennis en ervaring van de afgelopen jaren. Ik neem vaak het heft in handen en trek min of meer de kar. Het mooie aan projectenwerk is dat het ook een keer weer eindigt en ik mezelf weer verder kan ontwikkelen op een volgend project”.
Ontwikkelmogelijkheden binnen Wepro zijn zeer onderscheidend
De ontwikkeltrajecten binnen Wepro zijn zeer breed en bovendien op maat gesneden. “Alles wat ik hierin vraag of wil leren, is tot heden mogelijk gebleken. Of het nu gaat om vaktechnische trainingen, zoals de normcursussen of EPLAN modules, of over de zogeheten soft skill ontwikkeling….het kan gewoon! De softskill training Interpersoonlijke Vaardigheden was voor mij erg nuttig. Je maakt hierin uitgebreid kennis hoe mensen reageren in bepaalde situaties. Ik heb vrijwel dagelijks profijt van hetgeen in de training aan bod is gekomen. Zoals bijvoorbeeld de do’s en don’ts in de omgang bij verandering van mensen. Deze training kan ik al mijn collega’s aanraden”.
Samenwerking met team- en accountmanager is onderscheiden
De samenwerking met zijn team- en accountmanager ervaart Ronald als prettig en belangrijk. Zeker voor de binding, want we trekken toch al enkele jaren samen op. Ik vind het belangrijk dat hij mij goed kent en weet wat ik ambieer. Maar ook wat mijn allergie is. Het vierwekelijks overleg wat wij samen voeren, is erg aangenaam en waardevol om dit soort zaken met elkaar te delen. En natuurlijk spreken we elkaar tussendoor ook vaak en dan uiteraard niet alleen werkgerelateerd. De betrokkenheid is groot en ik ervaar de samenwerking als onderscheidend. Het valt mij op de diverse projecten tot heden op dat andere ingeleende professionals niet of nauwelijks contact hebben met hun contactpersoon bij hun werkgever.
Naast werk kent Ronald ook een aantal hobby’s. Zo klust hij graag in en om het huis, maakt hij dingen van hout en is hij ook te vinden in zijn tuin. ”Mijn oudste zoon handbalt en daar ben ik de trainer van. Dat is erg leuk en geeft energie. Voorheen deed ik ook aan hardlopen , echter dat staat nu even op een wat lager pitje”.