Sergejus Kustovas

Sinds 2016 is Sergejus Kustovas werkzaam bij Wepro Ingenieursbureau als engineer E & I. Sergejus is 37 jaar en komt oorspronkelijk uit Litouwen, inmiddels woont hij in Amsterdam.

In zijn vrije tijd sport Sergejus graag en vindt hij het leuk om creatief bezig te zijn; Sergejus speelt in een improvisatietheater en schildert mensen (Model drawing). Daarnaast brengt hij graag tijd door met zijn vrienden. Sergejus woont nu in Amsterdam, maar dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk komt hij uit Litouwen. “Ik hou van Litouwen, maar ik wilde serieus aan de slag met mijn carrière en de situatie was daar op dat moment niet ideaal voor net afgestudeerde. Daarom besloot ik dat ik een leven wilde op starten buiten Litouwen. Zo kan ik gelijk meer van de wereld en het leven zien.”

Sergejus Kustovas

Verhuizing naar Nederland

In Litouwen heeft Sergejus electronics engineering gestudeerd aan Vilnius University. Tijdens zijn studie merkte Sergejus dat zijn interesse meer bij industriële automatisering ligt, dus besloot hij zich meer te richten op elektrotechniek.

Na zijn studie besluit Sergejus dat hij verandering in zijn leven wilde brengen. Hij doet onderzoek naar de arbeidsmarkt en cultuur in diverse landen. Nederland komt hierbij als beste naar voren, naast de flexibele werkmarkt is de taal ook een groot voordeel voor Sergejus. “In Nederland is het bovendien niet altijd nodig dat je Nederlands spreekt, de bevolking spreekt goed Engels. Als ik bijvoorbeeld een keer iets niet goed begrijp, kan ik het altijd in het Engels vragen.” En zo besloot Sergejus om naar Nederland te verhuizen.

Eerste baan

Al snel nadat Sergejus in Nederland arriveert, vindt Sergejus een baan en begon voor hem het opbouwen van een carrière in Nederland. In de daarop volgende fase werkt hij nog een tijd bij diverse andere werkgevers, echter miste hij de diversiteit in de werkzaamheden. “Ik wilde wel bij één werkgever blijven, maar wilde meer afwisseling in mijn werkzaamheden. Ik ben leergierig, wil me graag ontwikkelen en ontdekken wat ik binnen de engineering kan toevoegen.” Via zijn netwerk komt Sergejus in contact met Wepro. Er volgen een aantal goede gesprekken, waarin Sergejus een goed beeld krijgt van het werkgeverschap binnen Wepro. Er volgen een aantal goede gesprekken, waarin projecten in combinatie met de kans tot jezelf ontwikkelen, geven de doorslag waarna Sergejus in oktober 2016 start bij Wepro.

Functie als projectengineer

Op dit moment voer Sergejus als project engineer een project uit bij een farmaceutisch bedrijf. Daar werkt hij op de projectafdeling, waar er projecten worden uitgevoerd om voor de faciliteit uitbreiding. De markt is sterk groeiende binnen de farmacie waardoor er steeds meer productiecapaciteit nodig is. Sergejus is ingeschakeld om een uitbreiding te maken van een elektrische installatie, die gebruikt wordt op de productielocatie van de opdrachtgever. Deze uitbreiding zorgt er voor dat het operationele proces vergroot kan worden. De dagelijkse werkzaamheden van Sergejus bestaan uit het inventariseren van verschillende opties wat betreft uitbreiding. Van die inventarisatie maakt hij vervolgens een business case. In deze business case staat een omschrijving van het project, welke werkzaamheden er plaats moeten vinden, op welke manier en wie het gaat bouwen. Het project wordt daarna verder uitgewerkt door aannemers.

Ontdekken van interesses

Toen Sergejus begon bij Wepro wilde hij graag ontdekken waar hij goed in is en waar zijn interesses liggen. Samen met zijn team- en accountmanager is hij dit gaan onderzoeken. “Door verschillende projecten uit te voeren ontdekte ik steeds beter waar mijn interesses en competenties liggen. Een van die projecten was bijvoorbeeld het maken van een bepaalde opzet voor een batterijopslagsysteem. Bij dit project werkte ik als research and development engineer, wat betekent dat ik veel onderzoek verrichte. Hier bespeurde ik dat ik niet alleen technieken wil onderzoeken, maar ook concreet wil bijdragen aan de totstandkoming van de oplossing; projectengineering.”

De focus ligt op dit moment vooral in het verbeteren van zijn vaardigheden, deze wil hij graag naar een hoger niveau brengen. Binnenkort start Sergejus met een de training ‘Projectmatig werken’ en bestudeert het studieboek ‘Project management’. Sergejus ervaart dat Wepro hem goed ondersteund in zijn zoektocht. “Ik vind dat Wepro erg persoonlijk is ingesteld, er wordt echt naar me geluisterd. Er wordt met me meegedacht in mijn ontwikkeling. Door de ervaring van de team- en accountmanager en zijn blik op de mogelijkheden, komen we steeds tot een aanscherping en aanvulling van mijn persoonlijk ontwikkelplan.”

Persoonlijke ontwikkeling

Via Wepro heeft Sergejus ook de kans gekregen om zijn Nederlands te verbeteren. Sergejus sprak al Nederlands, maar dit kon nog wel verbeterd worden. Ondanks dat er in Nederland veel Engels wordt gesproken merkt Sergejus dat hij echt baat heeft gehad bij deze cursus. “De insteek was om mijn Nederlands naar een zakelijk niveau te brengen. Er komt ook helemaal niets overeen met mijn moedertaal, dat maakt het een nog grotere uitdaging.” Sergejus vertelt dat toen hij naar Nederland kwam hij zich ook echt wilde verdiepen in de Nederlandse cultuur en de taal wilde leren beheersen zodat hij echt begreep wat mensen zeggen. Onder andere door de taalcursus via Wepro heeft Sergejus zijn doelen weten te behalen.