SVgroup: engineering in de agrarische sector

De SVgroup is in 2019 ontstaan uit een fusie tussen Schuitemaker en Veenhuis. Het zijn beide internationaal gerenommeerde merken in de agrarische sector. Daar waar Schuitemaker erg sterk is in het ontwikkelen van oplossingen voor de segmenten voeren en voederwinning, is Veenhuis een voorloper op het gebied van organische mestaanwending. Daarnaast biedt Schuitemaker voor de Nederlandse markt winterdienstoplossingen voor de gladheidsbestrijding. Wepro collega’s Sven de Haan en David Pijnenburg werken aan diverse projecten bij de SVgroup. Aanspreekpunt is Mark Hoving, Manager R&D bij de SVgroup.

Mark is technisch verantwoordelijk voor de verschillende productielijnen binnen de SVgroup. “Hierbij heb ik dagelijks leiding over de afdeling engineering. Het is een jong en gepassioneerd team, dat maakt het zeer leuk om hier leiding aan te geven. Daarnaast is de SVgroup een hele informele organisatie met veel ruimte voor eigen initiatief. We zijn als bedrijf in beweging en willen graag groeien.

Sven de Haan is woonachtig in Enschede. “Sinds een jaar ben ik in dienst als mechanisch projectengineer. Mijn interesse voor techniek is op de middelbare school ontstaan. De exacte vakken lagen mij het beste, waardoor ik besloot voor de studie Werktuigbouwkunde te kiezen. Na het afronden van mijn studie ben ik in dienst getreden bij Wepro. Omdat je bij Wepro projectmatig werkt kan je jezelf zowel ontwikkelen op persoonlijk vlak als op technisch vlak. Daar heb ik heel bewust voor gekozen.”

David Pijnenburg komt uit Almelo. “Sinds juni 2021 ben ik in dienst bij Wepro als mechanisch projectengineer. Ik was altijd al met auto’s bezig, hierdoor is mijn interesse voor techniek gaan groeien. Na de middelbare school besloot ik de studie Automotive te gaan volgen. Ik had tijdens mijn studie al diverse keren contact gehad met Wepro. Hieruit is een goede connectie ontstaan en heb ik besloten om bij Wepro aan de slag te gaan.”

Vanuit de fusie tussen Schuitemaker en Veenhuis houden we ons binnen de SVgroup veel bezig met standaardisatie binnen de productlijnen”, aldus Mark. “Beide merken hadden in het verleden een overlappend productportfolio. Dan is het heel mooi om het beste van beide werelden samen te brengen. Daarnaast werken we dagelijks aan de machines van morgen. Thema’s als duurzaamheid, veiligheid en efficiëntie staan bij ons hoog in het vaandel. Zoals algemeen bekend, staat de agrarische markt behoorlijk onder druk door onder meer de stikstofdiscussie. Met innovatieve oplossingen en technieken proberen we het werk van loonwerkers en veehouders te vergemakkelijken zodat zij er staan wanneer het nodig is.”

Sven vult aan: “Ik ben begonnen met het optimaliseren van de stuklijsten van de bemesters. Dit zijn de machines die de mest verdelen over het land. De toelevering van de onderdelen lijn verliep niet voldoende efficiënt, waardoor de benodigde onderdelen niet altijd op het juiste moment voor handen waren. Ik heb die lijsten geoptimaliseerd en heb direct verbeteringen kunnen doorvoeren. Ditzelfde heb ik vervolgens gedaan voor de mesttanks. Nadat ik deze projecten had afgerond ben ik begonnen aan het ontwerpen van een tankromp voor een nieuw instapmodel binnen het tanksegment.

“Mijn taak was om de modulaire structuur te optimaliseren”, vertelt David. “Bij de SVgroup wilden ze graag naar een nieuwe manier van stuklijsten maken en één model dat eigenlijk altijd geldt. De SVgroup heeft bijvoorbeeld de Rapide, deze bestaat uit diverse onderdelen en kent veel verschillende varianten en is in diverse opties uitvoerbaar. Dit moet verwerkt worden in een model dat aangestuurd wordt aan de hand van een product configurator. Als er door een klant een bepaald type met bepaalde opties besteld wordt, dan rolt die configurator direct de gehele stuklijst uit. In eerste instantie zou ik dit voor één machine doen, maar inmiddels heb ik dit al voor diverse machines ontwikkeld. Daarnaast doe ik er nog kleinere ontwerpprojecten naast, zoals het ontwerpen van een zout strooi frame.”

Mark vervolgt: “Door de samenwerking met Wepro, hebben we min of meer een flexibele schil waarbij we snel pieken in de hoeveelheid werk op kunnen vangen. We zetten onze flexibele schil om tijdelijk te kunnen schakelen op het gebied van standaardisatie en efficiëntie in de fabriek, zonder daarbij de ontwikkeling van nieuwe machines af te remmen. Dankzij de korte lijnen met de team- en accountmanager van Wepro zijn wij in staat om snel te schakelen. We hebben inmiddels goede ervaringen opgebouwd met Wepro”, aldus Mark. “Wepro is in onze regio actief, wat betekent dat de technische collega’s van Wepro vaak ook uit deze regio komen. Dit zorgt voor een snellere integratie binnen het vaste team van engineers. Ik ben zeer tevreden over onze samenwerking” concludeert Mark.

Ook Sven is zeer tevreden over de samenwerking. “Ik voelde me direct thuis bij de SVgroup, ik word gezien als onderdeel van het team! Daarnaast is het contact tussen Wepro en de SVgroup goed, ik heb regelmatig contact met mijn team- en accountmanager. Er kan daardoor makkelijk geschakeld worden als er iets aan de hand is of als ik ergens behoefte aan heb.”

Hier is David het ook mee eens. “Het voelt voor mij niet alsof ik 40 uur per week werk, de groep is gezellig en de sfeer is goed! Ik heb goed contact met mijn team- en accountmanager, als er iets is wordt het direct opgelost. Daarnaast is er goed contact tussen Wepro en de SVgroup, waardoor de lijnen kort zijn.” Sluit hij af.