Vitens: PLC-upgrade van Simatic S5 naar S7

Vitens is een waterbedrijf dat 5,6 miljoen zakelijke en particuliere klanten voorziet van kraanwater via het distributienetwerk van 49.000 kilometer en 96 productielocaties. Dit betreft de levering van bijna 330 miljoen m3 drinkwater aan klanten in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe.

Het pompen, zuiveren en distribueren van water gebeurt geheel automatisch. Dit proces wordt geregeld door middel van PLC’s (Programmable Logic Controller). Vitens maakt gebruik van twee verschillende merken: Schneider en Siemens. Eén van de opdrachten waar wij momenteel aan werken, is het vervangen van de oude generatie Siemens S5 PLC’s door het nieuwere type S7.

Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de productielocaties optimaal kunnen blijven werken en om toekomstige problemen te vermijden. Voor het vervangen van de PLC’s moet naast de hardware ook de software worden aangepast. Het realiseren van de software wordt gedaan door het toepassen van standaardbouwstenen die ontwikkeld zijn door Vitens zelf. Inmiddels is er alweer een nieuwer type PLC’s (1200 en 1500) en een nieuw softwarepakket verkrijgbaar (TIA Portal).

De andere opdracht waar wij momenteel aan werken, is het omzetten van de standaardbouwstenen van S7 naar TIA Portal. Aangezien TIA Portal erg veranderd is ten opzichte van zijn voorganger, is de keuze gemaakt om een andere programmeertaal te gaan gebruiken. In S7 werd er geprogrammeerd in STL en in TIA Portal wordt er geprogrammeerd in FBD en SCL.

Door gebruik te maken van FBD en SCL worden de standaard bouwstenen kwalitatief beter en tegelijkertijd veel overzichtelijker.