wepro duurzaamheid

Wepro Duurzaam

december 2023

Bij Wepro is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) geen loze kreet, maar een integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur. We geloven in de kracht van de 3P’s van MVO: People, Planet en Prosperity. Het welzijn van onze collega’s, het behoud van het milieu en een gezond bedrijfsresultaat zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Tweemaal per jaar informeren we onze collega’s over de nieuwste ontwikkelingen en initiatieven die we ondernemen op het gebied van duurzaamheid. In deze update lees je meer over de SDG-doelen waaraan Wepro actief bijdraagt, presenteren we de meest recente CO2-footprint, delen we een duurzaam project van een collega en vertellen we je meer over de bewuste keuze voor Nationale Nederlanden als pensioenpartner. 

Wepro en de kracht van duurzaamheid

Om onze MVO-inspanningen verder te versterken, hebben we besloten om de 3P’s van MVO te koppelen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze 17 SDG’s vormen een wereldwijde blauwdruk voor een duurzamere toekomst. Ons doel is om de SDG’s te omarmen en onze inzet voor MVO te richten op de doelen die het sterkst aansluiten bij onze bedrijfsprincipes. Op deze pagina vind je meer inhoudelijke informatie over de SDG’s.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van hoe de 3P’s van MVO zich verbinden aan de door Wepro gekozen SDG’s.

people

Onze collega's staan centraal in alles wat we doen.

people

SDG 4 (kwaliteitsonderwijs) weerspiegelt ons streven naar de continue zelfontplooiing van onze collega's in een veilige en gezonde werkomgeving.

planet

Milieubewustzijn zit in ons DNA.

planet

SDG 7 (betaalbare en schone energie) weerspiegelt ons doel om duurzaam te ondernemen met het oog op de planeet en toekomstige generaties.

prosperity

Continuïteit is een hoger doel dan gewin op korte termijn.

prosperity

SDG 8 (waardig werk en economische groei) weerspiegelt onze toewijding aan het creëren van een gezonde en inclusieve werkomgeving, in combinatie met het streven winst te genereren op een manier die de samenleving en het milieu respecteert.

Door deze koppeling tussen de 3P’s van MVO en de SDG’s van de VN, streven we ernaar een nog grotere impact te hebben op de wereld om ons heen. We kijken uit naar een duurzamere toekomst waarin we samenwerken aan het verwezenlijken van deze belangrijke doelen. Samen kunnen we echt het verschil maken en bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. In de komende nieuwsbrieven zullen wij steeds laten zien welke stappen wij op deze doelen hebben genomen.

scope 1
0%
scope 2
0%
scope 3
0%

Uitstootcijfers CO2: eerste halfjaar 2023

Zoals eenieder van ons gewend is monitoren wij de CO2-uitstoot van Wepro halfjaarlijks. Terugkijkend op het eerste half jaar van 2023 kunnen we een opvallende trend zien, vooral wat betreft onze mobiliteit en de impact daarvan op onze ecologische voetafdruk. 

Verschuiving van Scope 3 naar Scope 1
Een opvallende trend die we hebben waargenomen, is de verschuiving van Scope 3 (met name uitstoot privé-auto’s) naar Scope 1 (wagenpark Wepro). Deze verschuiving wordt veroorzaakt door een strategische inzet van lease-auto’s voor de woon-werk kilometers van diverse collega’s. Hierdoor hebben we minder gebruik gemaakt van de eigen auto’s van collega’s en juist meer kilometers afgelegd met de zuinige verbrandingsmotoren en elektrische auto’s binnen ons eigen wagenpark. Deze verschuiving heeft geresulteerd in een significante daling van de totale CO2-uitstoot. 

Resultaten en vergelijking met vorig jaar
Om een beter beeld te schetsen, laten we de vergelijking met vorig jaar zien. In hetzelfde tijdsbestek in 2022 zagen we een totale uitstoot van 305 ton. Dit jaar, met de genomen maatregelen en de focus op duurzaamheid, kunnen we trots melden dat we verdere vooruitgang hebben geboekt in het verminderen van de uitstoot. De uitstoot over het eerste halfjaar was 254 ton, een daling van bijna 17% 

Toekomstige stappen en uitdagingen 
Ons doel blijft onveranderd: de uitstoot per collega verder verminderen. We blijven investeren in de verduurzaming van onze panden. Recentelijk hebben we op het dak van ons pand in Wageningen ruim 80 zonnepanelen laten plaatsen voor het zelf opwekken van groene energie en het terugdringen van het gasverbruik. Hoewel de huidige hoge prijzen van energie en de blijvend hoge kosten voor elektrische voertuigen uitdagingen vormen, blijven we actief zoeken naar manieren om onze mobiliteit te verduurzamen. Jouw ideeën zijn hierbij van harte welkom via CO2@wepro.nl. 

Namens het duurzaamheidsteam van Wepro willen we iedereen bedanken voor hun bijdrage aan deze positieve ontwikkelingen. Samen streven we ernaar om een blijvende impact te hebben op het verminderen van onze CO2-uitstoot. 

duurzame case: Bredenoord

Duurzaamheid duurt het langs. Van dat motto zijn we bij Wepro heilig overtuigd. Als het gaat om duurzaamheid, dan kijken we verder dan het reduceren van de CO2-uitstoot. We streven naar continuïteit, onder andere in onze samenwerkingen met andere bedrijven. ‘Coöperatief partnerschap’ noemen we dat.

Bij Bredenoord, specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen, denken ze daar precies hetzelfde over. Wij gingen in gesprek met Willem Huisman, Senior Recruitment Adviseur bij Bredenoord, en collega Jelmer Thijsen, die vanuit Wepro zijn bijdrage levert aan een van de duurzame projecten binnen Bredenoord. Over uitdagingen binnen de energietransitie, het fundament van fijn partnerschap en learning on the job.

Nationale Nederlanden:
onze duurzame pensioenpartner

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent het maken van weloverwogen keuzes. Dat geldt uiteraard ook voor de partners waarmee we samenwerken. Om een goede pensioenregeling te garanderen vertrouwen we op Nationale Nederlanden. 

Bij Nationale Nederlanden staan thema’s als duurzaamheid en klimaat hoog op de agenda. Het bedrijf zet concrete stappen om ervoor te zorgen dat haar beleggingen tussen nu en 2050 klimaatneutraal zijn. Het onderbrengen van het pensioen bij een duurzaam pensioenfonds is een effectieve manier om bij te dragen aan een toekomstbestendige wereld. 

Periodiek brengt Nationale Nederlanden een online magazine uit waarin zij dieper ingaan op hun duurzaamheidsbeleid. Wepro vindt het belangrijk om deze waardevolle informatie met haar collega’s te delen. Via onderstaand menu krijg je toegang tot belangrijke inzichten, inspiratie en praktische tips om zelf bewuster bezig te zijn.

Een duurzaam pensioen én genoeg rendement: die twee gaan vast niet samen. Of toch wel? In dit artikel duiken we dieper in de mythes rondom een duurzaam pensioen. Lees bijvoorbeeld wat Nationale Nederlanden doet voor een groen pensioen. En in welke bedrijven zij wel en niet beleggen. Dit zijn 8 feiten en fabels over een duurzaam pensioen.

 

1. Het is niet duidelijk waar mijn geld in wordt belegd: fabel

Sommige mensen hebben het idee dat ze weinig grip hebben op wat er met hun pensioengeld gebeurt. Waar komt het geld bijvoorbeeld terecht? In welke bedrijven wordt het geïnvesteerd? Dat vinden ze maar vaag. Toch kun je wel degelijk inzicht krijgen in je pensioenbeleggingen.

Bouw je pensioen op bij Nationale Nederlanden, dan kun je je persoonlijke online portaal raadplegen. Je klikt hier op je beleggingen, de fondsen en vervolgens op de financiële bijsluiter. Hier vind je meer informatie over de beleggingsfondsen.

 

2. Duurzaam beleggen en rendement gaan niet samen: fabel

Een andere veelgehoorde mythe is dat duurzaamheid en rendement niet samen kunnen gaan. Op de korte termijn zorgt aandacht voor duurzaamheid misschien niet meteen voor betere bedrijfsprestaties. Op de lange termijn vaak wel.

Uit onderzoek blijkt: ondernemingen die zich weinig aantrekken van bijvoorbeeld milieuwetgeving lopen op den duur een hoger risico. Dat kan voor lager rendement zorgen. Denk aan bedrijven die afval illegaal lozen en daarmee oppervlaktewater aantasten of de luchtkwaliteit in gevaar brengen. Andersom biedt inspelen op duurzaamheid bedrijven juist kansen. Dat geldt bijvoorbeeld voor organisaties die overgaan van energieopwekking uit kolen naar zon en wind.

 

3. Nationale Nederlanden belegt geld in fossiele energie: feit

Nationale Nederlanden staat achter de energietransitie. Het bedrijf stapt nog niet uit alle olie en gas gerelateerde investeringen, omdat zij bedrijven de kans wil geven om te transformeren naar duurzame productie.

Nationale Nederland is hierover in gesprek met de eigenaren. Het lukt Nationale Nederlanden al om veel bedrijven zover te krijgen dat ze de energietransitie versnellen. Daarnaast probeert Nationale Nederlanden deze bedrijven meer geld te laten investeren in duurzame energieoplossingen.

 

4. Nationale Nederlanden belegt geen geld in de tabaksindustrie: feit

Nationale Nederlanden heeft een uitsluitingsbeleid voor bedrijven en industrieën die niet passen bij haar uitgangspunten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tabaksindustrie. Nationale Nederlanden staat namelijk achter een rookvrije generatie en daar past de tabaksindustrie niet bij. 

 

5. Duurzaamheid staat sinds kort op de agenda van Nationale Nederlanden: fabel

Ruim twintig jaar geleden zorgde Nationale Nederlanden al dat normen voor mens, milieu en maatschappij in beleggingsprocessen aanwezig waren. Dit worden ook wel ESG-criteria genoemd. ESG staat voor Environmental, Social and Governance (milieu, sociale en bestuurlijke criteria). De grootste invloeden liggen op het gebied van investeringen.

 

6. Een duurzaam pensioen kan alleen bereikt worden als er actief wordt belegd: fabel

Pensioengeld kan actief of passief worden belegd. Actief beleggen houdt in dat wordt belegd in fondsen waarmee een beter resultaat wordt verwacht dan een bepaalde index (onafhankelijk vastgesteld mandje van beursgenoteerde bedrijven). Bij de passieve beleggingsvorm wordt belegd in indexfondsen van aanbieders die goed bekend staan. In deze indexfondsen worden beleggingen gekocht met het doel om een rendement te halen dat ongeveer gelijk is aan dat van een bepaalde index.

Passieve fondsen zijn vaak eenvoudiger en goedkoper dan actieve fondsen. En het idee leeft nogal eens dat een duurzaam pensioen alleen bereikt kan worden als er actief wordt belegd. Dat is niet waar. Zowel met passief als actief beleggen kan invulling worden gegeven aan een duurzaam pensioen. Bij passief beleggen wordt ook rekening gehouden met duurzaamheidscriteria. 

De beleggingsexperts van Nationale Nederlanden hebben bij actief beleggen meer ruimte om actief en direct invulling te geven aan duurzaamheid in het beleggingsbeleid. In de actieve lifecycle beleggen zij bijvoorbeeld in minder verschillende bedrijven. Daar scoren zij hoger op ESG-criteria.

 

7. Een 100% duurzaam pensioen is niet mogelijk: feit

Nationale Nederlanden doet haar best om jouw pensioen duurzaam te beleggen. Zij sluiten bepaalde bedrijven uit, voeren gesprekken met bedrijven waarin ze beleggen en stemmen voor duurzame initiatieven op aandeelhoudersvergaderingen. Toch kunnen zij niet helemaal garanderen dat je via indirecte beleggingen toch betrokken bent bij zaken waar grote meningsverschillen over zijn. Uiteraard zet Nationale Nederlanden zich in om dat zoveel mogelijk te voorkomen en blijven zij duurzaamheid op de agenda zetten.

 

8. Nationale Nederlanden scoort niet goed op de duurzame meetlatten: feit én fabel

Er zijn verschillende benchmarks (vergelijkingsonderzoeken) waarbij je (pensioen)verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Daar komen verschillende resultaten uit. De ene keer scoort Nationale Nederlanden goed, de andere keer minder goed. Waar dit mee te maken heeft, lees je onder het volgende kopje. 

Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk dat het pensioengeld van hun werknemers verantwoord wordt belegd. Maar wat wordt dan precies bedoeld met verantwoord pensioenbeleggen? En welke benchmarks worden gebruikt om dat te bepalen? Nathalie van Toren, Manager Responsible Investment bij NN Group, praat je bij.

Bij Nationale Nederlanden worden de pensioenpremies van klanten op een verantwoorde manier belegd. “Twee belangrijke onderdelen van ons verantwoorde beleggingsbeleid zijn de integratie van ESG-criteria en het actief aandeelhouderschap”, vertelt Nathalie.


Wat betekent dat in de praktijk?

ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Dit zijn milieu, sociale én bestuurlijke criteria waaraan bedrijven moeten voldoen. Denk aan het beperken van CO2-uitstoot of het tegengaan van klimaatverandering. En/of aan goede arbeidsomstandigheden voor werknemers, diversiteit of een eerlijk beloningsbeleid.

“Het is van belang om regelmatig met bedrijven over hun ESG-prestaties te spreken”, vertelt Nathalie. “Denk aan het duurzaamheidsbeleid en de strategie van een bedrijf. Wat zijn de doelstellingen? Welke vooruitgang boeken bedrijven? En waaruit blijkt dat ze beter presteren dan eerst?”

“We roepen bedrijven ook ter verantwoording over de dingen die niet goed gaan”, vervolgt ze. “Zodat ze met maatregelen komen voor verbeteringen. Zo stimuleren we hen steeds verantwoorder te ondernemen.”


Stemrecht

Naast de ESG-gesprekken is het stemrecht een belangrijk onderdeel van de verantwoorde beleggingsstrategie. Nathalie: “Tijdens aandeelhoudersvergaderingen stemmen we bijvoorbeeld op benoeming van bestuurders. Ook stellen we vragen. Zo laten we weten wat wij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om degelijk bestuur of het duurzaamheidsbeleid van een bedrijf.”


Actieve rol

De samenleving vraagt ook om zo’n actieve rol van (pensioen)verzekeraars, merkt Nathalie. “Steeds meer mensen beseffen dat ze via hun pensioen kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Als grote financiële instelling willen we de overgang naar een duurzame economie stimuleren. Daarom zijn we nauw betrokken bij de bedrijven waarin we beleggen. En stimuleren we hen steeds verantwoorder te ondernemen. Bedrijven die dat goed doen, halen op de lange termijn ook vaak een beter rendement.”


Drie verschillende benchmarks

Er zijn verschillende benchmarks (vergelijkingsonderzoeken) waarbij je (pensioen)verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Nathalie licht drie belangrijke benchmarks toe.


1. Internationale duurzaamheidsindexen

“Om te beginnen hebben we een plek in twee grote internationale duurzaamheidsindexen”, vertelt Nathalie trots. Institutionele beleggers gebruiken deze indexen om beleggingsfondsen samen te stellen.

Dow Jones Sustainability Index (DJSI)
“We staan als Nederlandse verzekeraar in de Dow Jones Sustainability World Index”, vertelt Nathalie. “Met een score van 80 uit 100 horen we bij de beste 10% van onze sector wereldwijd.” En dat is best een prestatie. De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) is namelijk één van de belangrijkste duurzaamheidsindexen ter wereld.

FTSE4Good
“Daarnaast zijn we opgenomen in de FTSE4Good Index Series”, gaat Nathalie verder. “Deze index meet de prestaties van bedrijven op basis van ESG-criteria. Wij scoren een 4,1 uit 5. Dat is hoog. Het is fijn dat ons aandeel in deze indexen is opgenomen. Maar het is ook een professionele bevestiging dat we met onze strategie en resultaten op de goede weg zijn.”


2. Internationale ESG-beoordelingen

Naast internationale benchmarks zijn er internationale bureaus die de ESG-prestaties van bedrijven meten. Nathalie: “Zij beoordelen een groot aantal van onze activiteiten. Van dataprivacy tot verantwoord beleggen. En van onze CO2-uitstoot tot diversiteit. De uitslagen van deze onderzoeken bevestigen het positieve beeld dat we op de goede weg zijn.”

Sustainalytics en MSCI
Zo deed onderzoeksbedrijf Sustainalytics in 2022 onderzoek onder 138 verzekeraars. “Dat leverde ons een achtste plek op”, zegt Nathalie. Sustainalytics voerde zogenaamde ‘ESG Risk Ratings’ uit, om te kijken of bedrijven risico’s lopen rondom ESG-thema’s.

CDP (Carbon Disclosure Project)
Een andere beoordeling is die van non-profitorganisatie CDP. “Zij beoordelen onze rapportages over onze klimaatrisico’s, en inspanningen om CO2-uitstoot te verminderen”, licht Nathalie toe. “De beoordelingen lopen van A tot en met D, en wij scoren een B rating.”


3. Nederlandse benchmarks

Naast internationale onderzoeken zijn er ook Nederlandse benchmarks die zich specifiek richten op verantwoord beleggen. Hoe beoordelen zij ons?

VBDO Benchmark
De VBDO Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars doet onderzoek onder de dertig grootste verzekeraars in Nederland. Hoe ziet hun verantwoorde beleggingsbeleid eruit? Hoe brengen ze dat in de praktijk? Welke resultaten bereiken ze? En hoe transparant zijn ze over hun beleid en resultaten?

Nathalie: “We zijn in 2021 gestegen van de derde naar de tweede plek in de benchmark. Daar zijn we ontzettend blij mee.”

Eerlijke Verzekeringswijzer
Een ander bekend onderzoek is de Eerlijke Verzekeringswijzer. “Zij beoordelen het beleggingsbeleid van Nederlandse verzekeraars op basis van duurzaamheidsthema’s en sectoren waarin ze beleggen,” legt Nathalie uit.

Deze benchmark laat verschillende resultaten zien. “Op thema’s als mensenrechten, arbeidsrechten en corruptie scoren we goed”, zegt Nathalie. “Maar op thema’s als visserij en dierenwelzijn scoren we op dit moment minder goed.”

Alles wat ze doen bij Nationale Nederlanden wordt gebaseerd op drie waarden: care, clear, commit. Want de keuzes die we vandaag maken, hebben invloed op hoe de wereld er morgen uitziet. Nationale Nederlanden ziet er bijvoorbeeld op toe dat je pensioen verantwoord wordt belegd. Maar zelf kun je ook bijdragen aan een groene toekomst. En dat is goedkoper dan je misschien denkt. Tien tips waar je portemonnee én de planeet blij van worden.

1.  Zet de knop om: check je energieverbruik

De prijzen van gas en stroom zijn nog steeds hoog. Het loont dus om te letten op je energieverbruik. Om op dagelijkse basis energie te besparen, hoef je niet per se je hele huis te verbouwen. Met kleine acties kom je al een heel eind.

Douche wat minder lang, of gebruik een waterbesparende douchekop. Laat licht niet onnodig aan en zet de verwarming ’s winters wat lager. Wist je dat zo’n 370 tot 900 euro per jaar kunt besparen door alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent en tussendeuren te sluiten? Blijft het toch fris binnen, dan kunnen tochtstrips en radiatorfolie helpen.


2.  Verklein je afvalberg

Van plastic verpakkingen tot papieren kranten: iedere dag produceren we persoon ongeveer 1,5 kilo afval, volgens Milieu Centraal. Gelukkig is het niet heel moeilijk om je afvalberg te verkleinen. Neem bijvoorbeeld je eigen waterfles, koffiebeker of broodtrommel mee als je de deur uitgaat. Doe boodschappen met een tas van thuis. En plak een nee/nee-sticker op je brievenbus.


3.  Voorkom verspilling

Jaarlijks gooien we per persoon maar liefst 33 kilo goed voedsel weg. Zonde, toch? Door boodschappen slim in te kopen (met een lijstje!), voorkom je voedselverspilling. Restjes kun je invriezen of als lunch naar kantoor meenemen. Of maak er eens een maaltijdsoep, salade of omelet van.

En gebruik je de Too Good To Go-app al? Daarmee bestel je een verrassingspakket met goed eten dat nog over is van restaurants of winkels in de buurt. Een leuke manier om impact te maken. Ook bij supermarkten kun je steeds vaker eten redden.


4.  Eet wat minder vlees

Met een vegetarisch menu bespaar je een hoop CO₂-uitstoot, water en vaak ook geld. Lange tijd waren vleesvervangers duurder dan vlees. Maar dankzij de inflatie is dat prijsverschil flink afgenomen. De goedkoopste vleesvervangers zijn nu gemiddeld voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten. Dat blijkt uit onderzoek van supermarktonderzoeker Questionmark.

Het allergoedkoopst? Het vlees of de vleesvervanger weglaten, vaak heb je het niet nodig! Met de nodige kruiden, specerijen en bijvoorbeeld peulvruchten is een pasta, couscous of risotto net zo lekker.


5.  Koop lokaal en seizoensgebonden 

In de supermarkt kun je het hele jaar door bijna alle soorten groente en fruit kopen. Maar dat is niet altijd even duurzaam. Er is vaak veel energie nodig om deze producten te verbouwen en vervoeren.

Lokaal en seizoensgebonden eten is beter voor het klimaat én voor je portemonnee. Denk aan aardbeien in de zomer en wortels in de winter. Wil je een klimaatbewuste keuze maken? Bezoek wat vaker de markt, of ga eens langs bij de lokale boer of teler.


6.  Verbouw je eigen voedsel

Nóg duurzamer: zelf voedsel verbouwen. Hoe leuk (en lekker) is het om appels, aardappelen of tomaten uit eigen tuin te eten. Heb je geen eigen tuin? Verbouw je groente en fruit dan in plantenbakken op het balkon. Of neem deel aan een gemeenschappelijke moestuin. Door voedsel te kweken bespaar je ook weer op je boodschappen.


7.  Repareer je spullen voor je nieuwe koopt

Is die laptop echt aan het einde van zijn latijn? Of kan ‘ie misschien toch nog wat langer mee? En die broek met de kapotte rits, misschien kan die met een beetje moeite nog wel gemaakt worden. Schrijf je spullen niet te snel af en kijk of je ze kunt repareren. Hergebruik is altijd duurzamer dan weggooien.

Ben je zelf niet zo handig? In steeds meer steden zijn Repair Cafés te vinden. En wil je toch van je spullen af zonder ze weg te gooien? Dan kun je ze misschien aan iemand schenken, verkopen of naar de kringloop brengen.


8.  Deel, leen of ruil

Hoe vaak gebruik jij een statafel, biertap of boormachine? Veel spullen heb je maar eens per (paar) jaar nodig. Dan is het zonde om ze nieuw aan te schaffen. Op een deel- en ruilplatform als Peerby leen je voor een klein prijsje spullen van mensen uit de buurt. Ook je eigen gereedschap, schaatsen of dj-set kun je hierop aanbieden.

En wat dacht je van een kledingruil? Hier geef je je eigen kleding een tweede leven en vul je je garderobe – vaak gratis – meteen weer aan.


9.  Kies voor tweedehands

Van boeken tot kasten en kleding: met een vintage aankoop haal je iets bijzonders in huis. Bovendien is tweedehands winkelen beter voor het milieu en scheelt het ook veel geld. Ga eens langs bij een rommelmarkt, kringloopwinkel of zoek online naar tweedehands spullen.


10.  Pak wat vaker de fiets (of rijd zuinig)

Toegegeven, duurzame transportmiddelen als de trein zijn best duur. Maar de fiets is wél goedkoop – en scheelt ook nog eens veel CO₂-uitstoot. Kijk of je wat vaker de fiets kunt pakken in plaats van de auto, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of je kinderen naar school te brengen.

Is de auto toch praktischer? Probeer dan wat zuiniger te rijden. Met een zuinige rijstijl bespaar je zo’n 10% op je brandstofverbruik wat ook nog eens beter is voor het milieu. Of kijk of je een auto kunt delen.

Sinds 2019 steunt NN Group Plastic Whale in hun strijd tegen plasticvervuiling. Het doel van de samenwerking is het vergroten van bewustwording rond dit probleem. In dit kader is ook de Plastic Whale documentaire ‘De Plastic S(l)oep’ door NN Group mogelijk gemaakt. In deze online video ontmoet onderzoeksjournalist Jeroen Smit vier rolmodellen van de toekomst op het gebied van plastic reductie. Zij vertellen over hun strijd tegen de snelgroeiende plastic soep.


Bewustwording is een mooie start

Mensen zijn zich bewust van de gevolgen van plastic afval. Dat is een mooie start maar er is meer nodig, en snel. Elk jaar wordt wereldwijd zo’n honderd miljard dollar aan plastic weggegooid. Omdat al die flessen, rietjes en tandenborstels niet vergaan, groeit de plastic soep onverminderd hard door. Daarom wordt bewustwording van dit onderwerp iedere dag belangrijker.


Vissen naar plastic

Door plastic te vissen en uit plastic afval economische waarde te creëren, enthousiasmeert Plastic Whale mensen om actief een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de plastic soep. Van het opgeviste plastic worden bijvoorbeeld prachtige sloepen en kantoormeubilair gemaakt. Ook zet de organisatie zich in om het bewustzijn rond het gebruik van plastic te vergroten.


De Plastic S(l)oep

De documentaire ‘De Plastic S(l)oep’ vertelt de inspirerende verhalen van Saskia, Lars, Nicholas en Eric. In de NN Plastic Whale boot gemaakt van grachtenplastic vaart Jeroen Smit door Amsterdam. Onderweg pikt hij de boegbeelden op die ieder op hun eigen manier het plastic probleem aanpakken. Ze laten de urgentie zien én zijn het bewijs dat we met elkaar snel in actie kunnen komen.


Wil je meer zien?

‘De Plastic S(l)oep’ is voor iedereen te bekijken via de website van Plastic Whale. Wie na het bekijken van de film direct in actie wil komen, vindt hier ook praktische tips om zich aan te sluiten bij hun missie. En iedereen kan meedoen.