Nefit Industrial: ondersteuning op de engineeringsafdeling
Nefit Industrial is al ruim 70 jaar een industriële leverancier van serie-gietwerk in wit smeedbaar gietijzer. Door de jarenlange ervaring hebben zij zich ontwikkeld tot een vooraanstaande, hightech producent in de Europese markt.
Collega Paul Huisjes werkt aan verschillende projecten bij Nefit Industrial. Rob Nijenhuis is bedrijfsleider en tevens aanspreekpunt van Wepro.
Rob: “Als bedrijfsleider bij Nefit Industrial ben ik verantwoordelijk voor de productie, engineering en het onderhoud. Het onderhoud besteden we volledig uit aan een extern bedrijf.”
“Nefit Industrial is een ijzergieterij en maakt dus gietproducten. Eén van die producten is bijvoorbeeld een koppeling die aan een caravan zit. Daarnaast maken we ook voor de steigerbouw verbindingsstukken en maken we voor de cv-industrie leidingsystemen. Voor al deze producten gebruiken we gietstukken, deze maken we zelf. Omdat we een aantal nieuwe projecten hadden kwamen we letterlijk mankracht te kort op onze afdeling engineering en hebben we besloten om projectmatige ondersteuning van Wepro in te zetten”, aldus Rob.
Paul is 24 jaar en sinds mei 2021 werkzaam bij Wepro als Project Engineer. “Tijdens mijn studie kwam ik in contact met Wepro, de klik
tussen mijn team- en accountmanager en ik was er direct. Tot het einde van mijn studie heeft Wepro steeds contact met mij gehouden en zo trad ik na mijn studie in dienst bij Wepro. Nefit Industrial is mijn eerste opdrachtgever. Ik hou me voornamelijk bezig met het tekenwerk van het gereedschap dat wordt gebruikt tijdens de processen na het gieten”, aldus Paul.
Paul vertelt verder: “De mallen worden van vormzand gemaakt en deze gaan vervolgens naar de gieterij. Daar wordt het ijzer gesmolten en
afgegoten bij een temperatuur van 1400 graden in de zandvorm. Dit koelt vervolgens weer af en zo heb je in feite een product. Als je gietijzer normaal gesproken laat vallen, dan breekt het kapot. Ook is gietijzer niet lasbaar, maar Nefit Industrial maakt dus gietijzer dat minder snel breekt én wel lasbaar is. Dit komt door het gloeiproces. De gietdelen gaan een oven in, waar ze gedurende enkele dagen op 1050 graden worden verwarmd. Vervolgens worden deze gietdelen luchtgekoeld, waarna ze een dag op 900 graden worden ontlaten. Het gloeien en ontlaten verandert de structuur, hierdoor verkrijgt het gietijzer (gietstukken) zijn mechanische eigenschappen en is het bovendien lasbaar.”
“Het nieuwe project bestaat uit het ontwerpen van een verdeler, die warm en koud water naar de cv-ketel geleidt. We hadden capaciteit nodig voor het ontwikkelen en tekenen van de onderdelen. Dat gaat enerzijds om de onderdelen voor de verdeelset zelf en anderzijds voor de gereedschappen en montagemallen om de verdeelsets in elkaar te zetten. We hebben Wepro dus gevraagd om ons hierbij projectmatig te ondersteunen,” legt Rob uit.
Paul vult Rob aan: “Ik hou me gedurende dit project voornamelijk bezig met het tekenwerk rondom deze verdeelsets. Dit gaat dan voornamelijk om het gereedschap en onderdelen ervan. Ik maak eerst het 3D-model en het vervolgens de 2D-tekeningen om het te kunnen laten maken”.
“We zijn heel tevreden over Paul en de andere collega’s die door Wepro worden ingezet bij Nefit Industrial. Paul is heel zelfstandig en weet wat er moet gebeuren. Ik vind het belangrijk dat ik niet constant hoef aan te sturen. Ook zie je dat Paul erg leergierig is en zich graag verder wil ontwikkelen. Hij vraagt veel, om zo zijn eigen kennis te vergaren. Hij is dus heel zelfredzaam”, aldus Rob.
Paul is ook lovend over Nefit Industrial: “Bij Nefit Industrial heb ik het gevoel dat ik bij het team hoor. Het is mijn eerste ervaring bij een opdrachtgever en ik ervaar het heel positief. Ik vind het fijn dat ik veel ruimte krijg, waarbij ik natuurlijk ook wel eens fouten maak. Van
deze fouten leer ik en zo ontwikkel ik me verder.”
Paul vervolgt: “Eens per vier weken spreek ik mijn team- en accountmanager. We bespreken dan onder andere hoe het met mij persoonlijk
gaat en hoe het bij het project gaat. Daarin komen naast de positieve punten ook de mogelijke verbeterpunten aan bod. Daarnaast hebben we ook persoonlijke ontwikkelgesprekken. Deze gesprekken richten zich op mij als persoon. Samen met mijn team- en accountmanager bespreek ik mijn ambities en doelen voor de toekomst. We stellen samen een plan op om deze te behalen. Ook organiseert Wepro regelmatig activiteiten en vakgroep overleggen, dan leer je ook je Wepro collega’s beter kennen. Dat vind ik heel fijn. ”
“Regelmatig heeft Paul dus contact met zijn team- en accountmanager. Zeker als starter is het belangrijk dat hij de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en dat hij kan sparren. Ook het contact tussen Wepro en mij is heel prettig. Ons contactpersoon van Wepro komt regelmatig langs, waar nodig is er ruimte om snel te schakelen”, sluit Rob het gesprek af