Tom Jeuring

Sinds februari 2017 werkt Tom Jeuring (31) uit Enschede als Mechanical projectengineer Bij Wepro Ingenieursbureau. Op dit moment levert Tom projectmatige ondersteuning bij opdrachtgever Thales in Hengelo (Ov).

Tom is geboren en getogen in Emmen alwaar hij zijn jeugd door gebracht. In deze fase is de passie voor techniek ontstaan, letterlijk in de schuur van zijn grootvader. Zijn interesse komt met name voort uit het feit dat Tom nu eenmaal graag wil weten hoe dingen worden gemaakt.

Tom Jeuring

Iets met techniek doen stond vanaf mijn jeugd al vast

Al ruim voor de afronding van het VWO wist Tom het al: “ik wilde sowieso iets doen met techniek en na enige voorwerk besloot ik om naar de TU in Delft te gaan. Daar ben ik begonnen aan mijn studie Civiele Techniek”. Toch was dit niet helemaal wat Tom er van verwacht had. “Zeker interessant, maar voor mij te weinig mechanische techniek.

Al snel brak Tom deze studie af en toog hij naar de UT Twente in Enschede om een studie Werktuigbouwkunde te starten. “Ik heb bewust gekozen voor Enschede, omdat deze opleiding zeer hoog werd aangeschreven. Bovendien, het vinden van woonruimte als student is geen eenvoudige opgave, maar in Enschede was dit vlot geregeld, notabene op de campus”. Uiteindelijk besloot Tom om de switch te maken naar HBO-Werktuigbouwkunde op het Saxion. Dit  omdat Tom meer affiniteit heeft met de praktijk.

Voordat Tom zijn studie afrondde, legde team- en accountmanager Maarten Jansen contact en nodigde Tom uit voor een sollicitatiegesprek. “Ik herinner me nog goed dat Maarten zichtbaar moeite had genomen om zich echt in mij te verdiepen. Zowel in mij als persoon als op het technisch inhoudelijk vlak. En niet te vergeten het feit dat Wepro als ingenieursbureau mij de kans bood om bij meerdere opdrachtgevers brede kennis en ervaring op te doen. Mocht een project een keer niet passend zijn, is dat geen probleem en schakelt de team- en accountmanager door naar een volgend project. Dat gaf voor mij min of meer direct de doorslag om Maarten mijn commitment te geven”.

De afgelopen vier jaar bij vier opdrachtgevers projecten uitgevoerd

Toms eerste project was bij Marel in Lichtenvoorde. Zijn taken waren aanvankelijk tekenwerk met Solidworks waar hij veel van heeft opgestoken. Het is toch uitgebreider en anders dan hetgeen je tijdens de studie leert.  Naast vakinhoudelijk maakte Tom ook kennis met het bedrijfsleven: hoe zit een bedrijf in elkaar, hoe werkt de synergie tussen afdelingen, hoe worden dingen in de praktijk gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken. De opleiding is dan toch nog redelijk abstract in vergelijking met de echte werkvloer.

Zijn volgende project was bij Selo in Oldenzaal. Een kleiner en informeel bedrijf en ook geheel anders qua werkprocessen.  Mooi was het dan ook dat Tom zijn ervaring uit het eerste project direct kon meenemen in het verbeteren van de werkprocessen. “Bovendien kon ik naast het tekenwerk  hier ook direct op de werkvloer de uitvoering meemaken en letterlijk zien wat mijn tekenwerk oplevert in de praktijk”.

Zijn derde project was bij Solmates in Enschede. Hier heeft hij ondersteuning geboden aan de lead engineer met het uitwerken van de mechanische constructies. Tom heeft hier kennis opgedaan over het engineeren van machines die met vacuüm werken en over vorm en plaats toleranties.

In maart 2019 startte zijn huidige projectmatige inzet bij opdrachtgever Thales. Zijn eerste opdracht hier was het project Mirador. Mirador is een compact, digitaal electro-optisch systeem voor observatie en het volgen van doelen, meestal op een schip. Het is een bewakings-, volg- en vuurleidingssysteem met een onopvallend ontwerp, dat zal bijdragen aan de poging van een schip om onopgemerkt te blijven. Tom heeft hier gewerkt aan de totstandkoming van het mechanische gedeelte benedendeks.

Het Tweede project bij Thales was MMR (Multi mission radar). “Het mooie hieraan is dat dit de ontwikkeling van een geheel nieuw product is, waarin alle technische details van scratch af aan moeten worden uitgezocht. Hierbij kun je veel pionieren op allerlei vlak; van coatings tot materialen en vormgeving. Bijzonder divers en leerzaam”.

Tijdens het tweede project werd Tom daarnaast betrokken bij de inrichting van een nieuw product data management (PDM)-systeem, Windchill genaamd. Dit op basis van zijn ervaringen uit alle voorgaande projecten. “Inmiddels was mijn rugzak aardig gevuld met kennis die ik heb mogen opdoen bij de verschillende opdrachtgevers en kwam dit goed van pas bij Thales”.

Brede persoonlijke ontwikkeling bij Wepro is eerder de norm dan uitzondering

In de bijna vier jaar dat Tom werkzaam is bij Wepro heeft hij ook diverse kansen gegrepen om zichzelf verder te ontwikkelen. Niet alleen in de techniek, vooral ook op persoonlijk vlak.

Naast Prince2 en de voor Wepro speciaal ontwikkelde training projectmatig werken voor engineers (aanrader) heeft Tom ook deelgenomen aan het softskill programma interpersoonlijke vaardigheden.

“In deze programma’s heb ik onder meer geleerd analytisch en professioneler bezig te zijn met de werkzaamheden en processen. Ook heb ik veel meer inzicht gekregen in het gedrag van anderen, begrijp ik ze beter en kan ik daardoor beter op anderen anticiperen, waardoor ik een makkelijkere samenwerking ervaar met anderen. Dus niet alleen kennis vergaard, maar vooral ook kunnen toepassen in de praktijk. En deze nieuwe inzichten heb ik in een relatief korte periode allemaal mogen ontwikkelen.” 

Ontwikkelen blijft centraal staan naar mijn toekomst

De combinatie van projectmatig werken en ontwikkeltrajecten is iets wat Tom voor mijn verdere carrière belangrijk vind. Zo is zijn volgende doel de verdere ontwikkeling naar projectmanagement. “Ik heb de kennis in trainingen al opgedaan en  neem af en toe al als zodanig de honneurs waar bij afwezigheid van de projectmanager. Mijn streven is om hierin verder te groeien in de toekomstige projecten”.

Samenwerking en wisselwerking met mijn team- en accountmanager is cruciaal

Ik durf te stellen dat de samenwerking met de team- en accountmanager heel belangrijk is en wel vanaf het eerste contactmoment. De manier waarop Maarten mij destijds benaderde,  oprecht geïnteresseerd en laagdrempelig, leidde tot een klik. Dit deed mij zelfs besluiten om niet verder te zoeken. Hetgeen hij heeft verteld en vervolgens heeft waargemaakt, de wijze hoe hij mij heeft weten te begeleiden en adviseren bij mijn ontwikkeling en steeds een passend vervolg project realiseert, heeft bijgedragen tot waar ik nu sta”.    

Nevenactiviteiten Wepro dragen mede bij aan werkvreugde

“Naast projecten en regelmatige contactmomenten met mijn team- en accountmanager organiseert Wepro ook elk kwartaal bijeenkomsten. Deze zijn soms vakinhoudelijk van aard, bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek of een casus van een collega. Daarnaast zien we elkaar ook elk kwartaal in een informele setting op de Wepro-feesten. Deze zijn altijd weer goed georganiseerd, ik doe daar leuke contacten op en bovendien mogen onze partners ook  mee naar het kerstfeest”.

Tom woont in Enschede samen met zijn vriendin en besteedt in zijn vrije tijd veel aandacht aan zijn Ford Focus ST. Verder kan hij zijn energie kwijt tijdens het airsoften wat hij met vrienden doet. “Nu kan dit niet vanwege de Coronacrisis, maar daarna pakken we ook dat weer op”.